Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

En fyrbåk i världen

Idén att bygga Göteborgs Manhattan kring den näst intill övergivna Frihamnen är fortsatt spännande. Det visar arkitekt Håkan Cullberg.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

I hans vision är Bananpiren en park med ett "mayatempel" längst ut – monumentala trappor med en glaskub på toppen, 37 meter i fyrkant, täckt med drakslingor. Åt Hisingen till blir det tät statsbebyggelse – hus mellan fem och 30 våningar höga med 15 000 boende, 30 000 arbetsplatser och "Babylons hängande trädgårdar" på tak och våningsplan.

Höga hus är inte populära i Göteborg. Men plats för många i låga hus med rimliga hyror är svårförenliga önskemål i centrum av en storstad. Och skall framtidens Göteborg ha skyskrapor är det svårt att tänka sig en bättre lösning än en sammanhållen stadsdel "på vattnet" mitt i hamnen.

Håkan Cullbergs vision är ett inlägg i debatten om vad Frihamnsområdet kan användas till. Kanske är höghusbebyggelsen det minst kontroversiella. Glaskuben, en så kallad ikonbyggnad, lär väcka känslor. Likt operan i Sydney och Turning Torso i Malmö skall den sätta Göteborg på världskartan.

Är den vacker? Ja! Behövs den? Tja, behövs operan i Sydney? Om skönhet inte är svar nog finns ett annat svar i lyckade ikonbyggnaders betydelse för andra städer. De drar till sig omvärldens intresse och, givet fler goda förutsättningar, omvärldens investeringar.

Och eftersom idén med att bygga högt för att ha byggt högt är begagnad kan kanske en sju våningars glaskub bli Göteborgs och regionens fyrbåk i världen – förutsatt att projekt Frihamnen i sin helhet blir kommersiellt. Skattepengar är uteslutet.