En ekonomilektion för främlingen i basaren

Marknaden är ofta oslagbar på att lösa problem. Men den utnyttjar också den som har brist på tid, resurser eller befinner sig i ett informationsunderläge.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

I Marocko handlar allt om pengar, konstaterade ägaren till ett av de familjehotell jag bodde på under ett besök i landet nyligen. Har du bara sedlar i fickan finns inga problem. Allt går att lösa. Men det är nödvändigtvis inte billigt. Som turist i landet blir det snabbt uppenbart att prissättningen varierar.

En taxiresa i stan ska inte kosta mer än sju Dirham, berättade en annan hotellägare. Vi betalade sällan mindre än 50. En Dirham motsvarar ungefär en krona, och för en svensk är förstås inte 50 spänn så mycket. Inte för en tysk eller amerikan heller. Det vet de marockanska taxichaufförerna, guiderna, restaurangägarna mycket väl. Den godaste maten var ofta den billigaste, den som inte var avsedd för turister, den som såldes på gatan. Om man vågade köpa den, vill säga.

ANNONS

Det finns många förutfattade meningar om hur marknaden fungerar. Den ekonomi som lärs ut i på ekonomutbildningarna ser sällan till sammanhanget. Utbud och efterfrågan antas bestämma priset i konkurrens. Men i praktiken är marknader, precis som alla andra samhällsinstitutioner, i grunden sociala relationer.

I basaren förhandlar man om priset. Det börjar alltid vänligt, man bjuds på te, storslagna utläggningar om prima varor och uråldriga traditioner övergår snart i en vilja att pracka på turisten så mycket som möjligt till överpris.

Det är nämligen skillnad på efterfrågan och efterfrågan. Turisten befinner sig i en främmande miljö. Vet inte vad saker ska kosta, vad som är välgjort och hen har sällan tid att jämföra priser och försäljare. Allt det som lokalbon kan på sina fem fingrar.

I grunden handlar det om en informationsasymmetri, en ojämlik fördelning av kunskaper. Vid sidan av kontakter är det nästan alltid nyckeln till att tjäna pengar. Den som saknar de praktiska kunskaperna betalar ett pris för det. Främlingen betalar mer för sitt bröd än släktingen och grannen.

I den moderna ekonomin syns inte detta lika tydligt. I större städer, även i Marocko, är priserna fasta, taxibilarna har taxameter, varorna prislappar. ”Turistpriser” på restauranger blir en fråga om närhet till centrum och sevärdigheter.

ANNONS

Den som någonsin ordnat med ett bröllop, begravning eller en lägenhetsförsäljning vet att graden av ”främlingsskap” även spelar roll på den moderna marknaden. Få saker är så lönsamma som att tjäna pengar på människors ”övergångsriter”, de som inträffar så sällan att vi inte hinner skaffa oss någon kunskap.

I grunden visar detta marknadens komplicerade natur. Marknaden löser problem. Utan marknaden är vi hänvisade till sociala nätverk, politiska kontakter, eller rentav våld och stöld. Kort sagt de sammanhang vi befinner oss i. Främlingen tvingas då lita till den rena gästfriheten, om denne alls kan ta sig fram.

Marknaden byter tid och kunskap mot pengar. Om kunden inte kan bedöma varan eller tjänsten, eller bara med svårighet kan byta leverantör, så är risken stor att kunden blir lurad. Det betyder också att det är skillnad på olika varor och tjänster. Att köpa korv, ett hus, eller en utbildning är bara samma sak i läroböckerna.

Kan man motverka detta utnyttjande av ojämlik tillgång på kunskap? Fasta priser är ett första avsteg från den rena marknaden. Regleringar, tillsynsmyndigheter eller rentav statlig produktion är ytterligare steg. Men även om vi bortser från att staten i många länder kan vara minst lika ogenomskinlig så kommer vi aldrig ifrån att varje inskränkning av marknaden också minskar dess förmåga att lösa problem, inte minst då för den okunnige främlingen.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS