En anständig ledares farväl!

Stefan Löfven har inte lyckats stävja våldet, sänka arbetslösheten eller få ordning på infrastrukturen. Men han har varit en anständig och hårt arbetande statsminister.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Hur orkar han? Jag är nog inte ensam om att ha undrat det. Kris efter kris. "Ständig jour", nästan aldrig beröm. Utom när man avgår. När Stefan Löfven meddelade att han kastar in handduken kom erkännandena: Lyhörd, rak, vänlig, ödmjuk, sympatisk, pålitlig, jordnära, hårt arbetande, förankrad i den svenska arbetarrörelsen och med goda intentioner, lyder omdömena från höger till vänster.

Alla tycks vara ense om att Stefan Löfven är en bra och sympatisk person. Han har dessutom varit oerhört ståndaktig, tålmodig och taktiskt skicklig. Likt en politikens Houdini har han lyckats krångla sig ur de svåraste situationer, svalt stoltheten och till synes obekymrat vandrat vidare på sin slingriga stig. Makten har han lyckats behålla för sig och sitt parti, men inte makten att driva en genuin socialdemokratisk politik.

ANNONS

Mängder av olika förklaringar till Löfvens avgång har framförts. Men kanske är det så enkelt att han inte orkade längre. Det är högst begripligt! Med en regeringskris precis bakom sig, sannolikt en budgetkris och ytterligare en regeringskris framför sig blev det nog för mycket. Dessutom sägs Stefan Löfven ha tagit mycket illa vid sig av vad han uppfattade som svek, lögner och ohederlighet under regeringskrisen.

De flesta stora beslut är komplexa, många saker vägs in. I den omvittnat lojale och plikttrogne Stefan Löfvens fall handlar det säkert inte bara om "tappade sugar" eller en önskan att likt tjuren Ferdinand, "hellre sitta under korkeken, ha det lugnt och skönt och lukta på blommorna än att stångas med de andra tjurarna."

Det kan också vara ett sätt att försöka rädda kvar makten för den socialdemokrati som han älskar och har tjänat i många decennier. Nu flyttas fokus från den nära nog omöjliga budgetprocessen till efterträdarvalet. En ny person som inte är "sönderförhandlad" tillträder med ny energi och nya idéer, en person som kan göra det oväntade.

Det finns också de inom Socialdemokraterna som är övertygade om att nästa partiledare och statsministerkandidat heter Magdalena Andersson. De menar att det kommer att vara svårt för Centern och Vänsterpartiet att rösta nej till Sveriges första möjliga, kvinnliga statsminister i en omröstning i riksdagen.

ANNONS

Den tidigare statsministern Göran Persson har full förståelse för Stefan Löfvens beslut och menar att tillfället är väl valt. Det finns gott om tid för efterträdaren att bli känd för väljarna:

– Valåret kommer att genomföras under en period då människor upplever att de får det bättre. Det är en oerhört fördelaktig situation och kan man dessutom lansera en och annan attraktiv reform så borde det vara ett bra läge att få regera i" sa Göran Persson i en kommentar till avgången. Han pekade också på ett antal möjliga reformer med "väldigt tydliga socialdemokratiska förtecken".

Det gick inte många dagar förrän den troliga efterträdaren Magdalena Andersson presenterade budgetramar med ett reformutrymme på hela 74 miljarder kronor. Det vill nog till om hon skall lyckas få med sig både C och V på budgeten.

Och det är den stora knäckfrågan. C kan inte tänka sig att stödja en budget som är förhandlad med V, som inte kan stödja en budget som inte tar hänsyn till V:s krav, som går på tvärs med Centerns syn, som är ett rött skynke för den del av socialdemokratin som vill svänga kraftigt vänster ut. Puh, inte undra på om man ger upp för mindre.

ANNONS

Om en ny S-ledare lyckas med reptricket att få sig själv och budgeten genom riksdagen kan Socialdemokraterna gå till val med ett tydligt, mer vänsterbetonat program, stött av V och MP. "S framtid finns i mitten", skrev DN:s ledarskribent Susanne Nyström och pekade på att "insikten att S måste kompromissa med liberala partier kanske är Stefan Löfvens viktigaste arv".

Men det är väl snart bara DN och Annie Lööf som tror på mittens väg ty januariöverenskommelsens spretiga "socialistiskt liberala profil" har skadat Socialdemokratin och berett plats för Vänsterpartiets framgångar.

Socialdemokraterna måste locka tillbaka de många LO-medlemmar som flytt till SD och de väljare som vill se mer vänsterpolitik och därför gått till V. Det är därför sannolikt att vi kommer att få se ett tydligare vänsterblock med S, V och MP mot ett liberalkonservativt block med M, L, KD och SD och med C i ingenmansland.

Hur det slutar är en öppen fråga. Just nu är tre partier farligt nära eller under riksdagsspärren och tre en bit över 20 procent av väljarna. Med en tydlig höger-vänsterkonflikt i ett kommande val kommer väljarna i varje fall kunna räkna ut vad de röstar på, ett klart fall framåt för demokratin.

ANNONS

Stefan Löfven höll ett i många stycken känslosamt och sympatiskt "avskedstal", där han berättade om sin egen livsresa och sin kärlek både till socialdemokratin och Sverige. Det var ett tal laddat med värdeord - gemenskap, frihet, jämlikhet, hopp och allas lika värde - värderingar som de flesta av oss kan ansluta oss till.

Det var också ett typiskt socialdemokratiskt tal där man blåser till "kamp emot kvalen" i det samhälle partiet styrt i decennier och de senaste sju åren, man är i opposition till sig själv. Stefan Löfven räknade således upp en rad "utmaningar" (det vill säga problem) som hans parti inte lyckats ta tag i med kraft: arbetslösheten, äldreomsorgen, "revorna i välfärden", våldet och gängkriminaliteten, skolan och pensionerna.

Han kunde lagt till segregationen, infrastrukturen och krisberedskapen. I de frågorna har Stefan Löfven inte visat handlingskraftigt ledarskap. Däremot har han visat på värdet av anständighet, hårt arbete, plikttrohet och hygglighet. För det är vi skyldiga honom ett stort tack!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS