Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dan Korn: En alltför god människosyn orsakar sin motsats

Människor som är emot en viss företeelse tänker inte mer än i ett steg och verkar därför för exakt det de är emot.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Varje schackspelare vet att för att kunna vinna räcker det inte att själv spela skickligt, man måste rätt föreställa sig motståndaren kommande drag. Samma sak visste den gamla kvinnan som bytte glödlampa genom att säga till sina barn:

– Bry er inte om mig! Jag kan sitta här i mörkret.

Det var mycket mer effektivt än om hon bett dem byta glödlampan.

Många människor som borde veta bättre saknar förmågan att se hur andra kommer att reagera. Under 2020 steg antalet mord per år i Detroit med nära tjugo procent. Om det hade med kampanjen ”defund the police” att göra eller om det berodde på covid-19 är en omdebatterad fråga. Folkopinionen i Detroit är dock helt klart emot en avfinansiering av polisen, enligt en undersökning gjord av USA Today, och intressant nog är svarta mer emot polisens avfinansiering än vita, trots att oroande många svarta män i Detroit anser sig vara rasistiskt behandlade av polisen. De önskar en bättre poliskår som kan skydda medborgarna mot brott, inte en avskaffad.

Vi ser det hela tiden. Människor som är emot en viss företeelse tänker inte mer än i ett steg och verkar därför för exakt det de är emot. När Miljöpartiets Åsa Romson i tårar hösten 2015 måste införa begränsningar i invandringen hade hon verkligen skäl att gråta, för hade hon tidigare föreställt sig att situationen till sist skulle bli ohållbar och bromsat i tid, hade hon inte behövt stå där och gråta.

Den som avskaffar polisen kommer garanterat med tiden att se att kriminaliteten breder ut sig. Någon bestämmer över gator och torg och är det inte polisen blir det någon annan. Det logiska resultatet är därför att med tiden kommer man att ge polisen större resurser och kraftigare rättigheter, just det de välmenande människorna var emot.

Centerpartiet ”har varit tydliga i vårt beslut om att inte ge makt till ytterkanterna”, som Annie Lööf sade den 21 juni. Under tiden fortsätter väljarna enligt opinionsundersökningarna att ge allt större stöd till SD och V. Kunde man verkligen inte räkna ut det om man tänkte i ett steg till?

Vad beror detta önsketänkande som leder till sin egen motsats på? Den amerikanske sociologen James Burnham (1905-1987) hade en intressant teori. Det beror på en positiv syn på människan som i grunden god och rationell. Man föreställer sig inte att någon kommer att utnyttja brist på poliser eller öppna gränser för sin egen vinnings skull. Den som tror gott om andra känner sig god och vill därför inte ändra på sin inställning innan hon blir så illa tvungen, som Romson.

Burnham ville spåra detta till upplysningstidens liberala tänkare, som gjorde uppror mot kyrkans dogm om arvsynd, här förstådd som att människan har en drift att begå ondskefulla handlingar. Man vägrade att acceptera en sådan människosyn. Men den ljusa tron på den goda människan – på sitt sätt inte så olik den religion man förkastade – var ytterst orsaken till att vår statsminister på fullt allvar flera hundra år senare kunde sitta i tv och påstå att han ”inte såg det komma” och kom undan med det.