Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ulf Kristersson (M).

Naomi Abramowicz: Efterkloka moderater nu på rätt väg

Sverige behöver skära ned kraftigt på kostnaderna för migration. Det var det främsta budskapet när Moderaterna presenterade ett antal förslag ur sin kommande skuggbudget på torsdagen.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Ett av Moderaternas viktigaste förslag är att den som söker asyl i Sverige inte per automatik ska kunna ta del av bidrag och förmåner. I stället ska det ske en kvalificering till välfärdsstaten. Bland annat ska enbart den som arbetar alternativt har permanent uppehållstillstånd kunna få full föräldrapenning.

På en presskonferens på torsdagen sade partiets ekonomiskpolitiske talesperson Ulf Kristersson att: ”Full tillgång till välfärd får man när man arbetar i Sverige, när man har permanent uppehållstillstånd eller om man är svensk medborgare.”

Det är en högst rimlig ståndpunkt. Sveriges välfärdssystem är inte anpassat för den kraftiga asylinvandringen som har ägt rum de senaste åren. Dessutom är det varken ekonomiskt eller moraliskt hållbart att den som precis har anlänt till Sverige ska kunna ta del av samma välfärdsutbud som de som bidrar till välfärden år efter år.

Problemet är bara att Moderaterna inte öppnade för detta när de faktiskt satt vid makten. Då hade en hel del av de kostnader som partiet nu beklagar sig över kunnat undvikas.