David Eberhard: Eberhard: Statsministerns nya kläder

När sen någon har mage att utomlands förstöra den fina bilden av Sverige - då är måttet rågat, skriver gästkolumnisten David Eberhard.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästskribenter representerar ett bredare politiskt spektrum.

Sedan Katerina Janouch uttalade sig negativt om svensk integration i tjeckisk television har kommentarerna duggat tätt. Lars Ohly kallar Janouchs uttalande för rasistiskt. Hur han motiverar det epitetet förtäljer inte historien. Jag misstänker att han inte kan tjeckiska. Men Ohly är bara en i raden av förståsigpåare som springer på samma boll.

Alla på vänsterkanten är där. Frågar ni Ohly själv var säkert också Nacka Skoglund med.
Andelen tjeckisktalande människor i kulturvänstern förefaller öka med flera tusen procent inom någon timme efter Janouch intervju. Indignationen är så tät att den kan inandas. Får man verkligen tala illa om Sverige? Det bästa landet på jorden. Det måste vara rasism att göra så! 

Dagens Nyheter är på krigsstigen, men det är inte makthavare de granskar. Inte heller orättvisorna i samhället. Nej, sådant är så 1900-tal. Det är inte problematiskt för DN Kultur att det sker återkommande stenkastning mot blåljuspersonal i förorter. DN Kultur kallar istället Expressens ledarsida för alarmistisk eftersom Expressen problematiserar ungdomars radikalisering och rekrytering till kriminella gäng. Expressen har också haft mage att skriva om antastade kvinnor på badhus och svårigheter att få ut brev eftersom posten inte vågar köra till vissa platser. Enligt DN Kultur ska sådant tystas. Allt är bra i Sverige, hela tiden, överallt. 

När sen någon har mage att utomlands förstöra den fina bilden av Sverige - då är måttet rågat. Då gäller det att sätta ner foten i sandlådan! Då ringer man snabbt till Janouch förlag och kräver ett avståndstagande. Och det får man - från en förläggare som gärna ger ut böcker av folk som under lång tid fått betalt av KGB.

DN:s kulturchef Björn Wiman gör sen en ny variant av språklig saltomortal när han efter detta anklagar Axess chefredaktör PJ Anders Linder för att vara "trumpifierad", eftersom Linder kritiserar Wiman för att göra det som Wiman de facto gjort, nämligen att ange Janouch till förlaget.

Och så babblar ”visselblåsaren” Hynek Pallas vidare i tjeckisk teve om att det minsann bara finns fem till sex no-go-zoner i Sverige. Inte 55 som Janouch sagt. Så polisen förklarar att det minsann inte kallas "no-go-zoner" i Sverige, men att de "no-go-zoner" som finns är 53 till antalet och att bara runt tio av dem är riktigt besvärliga. Då kommer

Aftonbladets Anders Lindberg in och tycker att "no-go-zoner" betyder samma sak som ”utsatt område” vilka ju faktiskt finns och alltså behövs inte ordet. Humorn i sandlådan växer. Spritt språngande naken blir kejsaren dock först när självaste landsfadern Stefan Löfven (S) ger sig in i leken.  

På sitt statsmannamässiga sätt förklarar han med följande uttalande att det inte är okej att bete sig som Janouch: ”Det är en person som gör ett, enligt min uppfattning, väldigt konstigt uttalande. Respekten är stor för den svenska och nordiska modellen, att vi kombinerar produktivitet med jämlikhet, bra arbetsvillkor för företagare med produktiva och effektiva företag och en välfärd som bidrar”.

Allt är som det ska. Det finns inget att se. Cirkulera!