Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ann-Sofie Hermansson, Göteborgs-Posten Bild: Robin Aron
Ann-Sofie Hermansson, Göteborgs-Posten Bild: Robin Aron

Ann-Sofie Hermansson: Du kan inte bjuda upp till dans med en rak höger

Politiker som inte respekterar eller kan förstå väljare med andra uppfattningar har små chanser att övertyga.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

Jag kommer såklart aldrig att rösta på Sverigedemokraterna. Jag vet var jag och mina värderingar hör hemma. Men. Jag vägrar att avfärda deras väljare som okunniga individer som inte förstår sitt eget bästa.

När Hillary Clinton talade om Donald Trumps supportrar som beklagliga människor kände sig dessa medborgare förolämpade. Jag antar att Clintons avsikt var att tydliggöra den politiska skillnaden mellan henne själv och Trump. Men effekten blev istället att ganska många väljare kände sig avfärdade av den etablerade politikern. Det var en dålig strategi.

Detta är inget unikt. I många samhällen upplever medborgare att avståndet till våra folkvalda är stort. När oron växer för hur pensionen ska bli, hur man ska orka jobba hela vägen till 65 eller hur våld och kriminalitet riskerar att drabba dig eller dina närmaste, ja då duger inga svepande abstraktioner konstruerade av aldrig så professionella kommunikatörer. Medborgarna förtjänar konkreta svar. Och mycket färre talepunkter.

Om du vill övertyga någon måste du respektera honom eller henne. Du kan inte bjuda upp till dans med en rak höger. Eller vänster. Då är risken stor att du får nobben. I den eviga debatten om Västlänkens vara eller icke vara här i Göteborg blev det tydligt. Många av dem som var uppriktigt oroliga blev avfärdade som griniga bakåtsträvare. Ur detta grundades två partier. Samt en misstänksamhet mot oss folkvalda.

Allt går inte att komma överens om. Det gör inget. Men det kräver att vi lyssnar till varandra med respekt och tillit. Jag tycker fortsatt att västsvenska paketet med Västlänken är bra för Göteborg. Men jag har träffat ganska många som inte håller med om det. Ärligt talat har jag nog inte fått så många av dem att ändra uppfattning. Men det har alltid gått att lyssna till deras perspektiv. Någon blev till och med min vän på kuppen.

Det talades mycket om att SD skulle vinna på extravalet. Inget talar för att situationen ser annorlunda ut om ett år. Så hur undvika att SD blir största parti i nästa års val? Ja, då måste man prata med partiets väljare. Ibland måste man lyssna klart för att på djupet förstå vari en människas ställningstagande grundar sig. När du på allvar försöker sätta dig in i en medmänniskas situation händer det inte sällan att du lär dig nåt nytt.

Det innebär inte att du ändrar din ideologiska åsikt. Du blir inte rasist av att lyssna på oro för vår bristande förmåga att integrera invandrare. Inte heller blir du reaktionär av att lyssna till oro för religiös extremism. Och du blir inte sexist om du väljer bort ordet hen. Tro mig. Det är inte som i en pandemi att det smittar via luften. För precis som med covid är det kunskap och omsorg om varandra som är det bästa skyddet. Mot sjukdom och bristande demokrati.

I det demokratiska samtalet kan man ofta hitta det som är älskansvärt i en annan människa. Det är stort nog. Men också nödvändigt för att klyftan mellan folket och deras folkvalda ska minska. Bara så kan det bli dansa av.