Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dina pengar, deras åsikter

Ledarkrönika: SVT ägnar sig åt djupt politiserade opinionstexter och lyckas på kuppen förolämpa arbetskraftsmigranter över hela Europa.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Vaknar SVT:s vd Hannah Stjärne vissa dagar och tror att hon är chef för något annat bolag än Sveriges Television? Det är lätt att tro. Det händer nämligen ofta att SVT glömmer att verksamheten är offentligt finansierad och i offentlighetens tjänst.

I en artikel betitlad ”Strejken ditt eget fel”, under vinjetten ”Analys”, driver ekonomireportern Knut Kainz Rognerud en uppenbar partsinlaga, något kanalen definitivt inte ska ägna sig åt (SVT 15/6).

Rognerud hävdar att det är passagerarnas fel att det strejkas bland SAS-piloterna. Passagerarna valde nämligen Ryanair vilket resulterat i konkurrensutsättning av de gamla flygbolagen. Till läsaren ställer Rognerud frågan: ”Vem vill du ska flyga ditt plan och vad är du beredd att betala?”. Underförstått: Är du beredd att betala vad en polack kostar eller vad en svensk kostar? 

Med kabinpersonalen är ”man redan där”, fortsätter Rognerud, och avslutar med frågan: ”När senast hörde du svenska, tyska eller franska talas av en Ryanair-steward?". Först tar polackerna och slovakerna kabinpersonalens jobb och sedan, ve och fasa, styr östeuropéerna ditt billiga semesterflyg till Sicilien! Lågprisbolagen rekryterar nämligen bland ”unga nyutbildade i Östeuropa”. 

Vad spelar det för roll vilka språk som hörs på planet, eller vilken härkomst de anställda har? Piloter ska sköta sitt arbete och kabinpersonal som inte kan kommunicera med passagerarna blir inte långvariga, oavsett bolag.

Rognerud stannar inte där. Han vill gärna illustrera flygbranschens prövningar med en liknelse: ”Polackerna bygger om våra badrum. Ukrainarna bygger om polackernas badrum och uzbekerna bygger om ukrainarnas badrum. Risken finns att prispressen gör att kvalitetssäkringen tappas bort på vägen.” 

Har Rognerud samma uppfattning om de svenska gästarbetarna i Norge? Riskerar de den norska kvalitetssäkringen? Utgör även svenska ingenjörer, bartendrar och läkare som jobbar utomlands riskmoment? Att arbetskraft rör på sig har möjliggjort för miljoner människor att hitta en inkomst samtidigt som tidigare stela och artificiellt dyra marknader har konkurrensutsatts.

De som i själva verket har ett allvarligt problem med sin kvalitetssäkring är SVT. Rogneruds partsinlaga är ett hån mot den av regeringen utfärdade sändningsrättens trettonde paragraf vars krav är att SVT:s innehåll ska vara ”opartiskt och sakligt”.  Inte bara det, "analysen” är en förolämpning mot de människor som lämnat sina hemländer och familj för att hitta en inkomstkälla.