Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Peter Hjörne: Det oförberedda Sverige

Allt annat än att IS-terrorister ställs inför rätta och straffas för sina illgärningar är omoraliskt, otänkbart och bokstavligen livsfarligt.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Efter enorma militära framgångar utropade den sunnimuslimska terrororganisationen ISIS (islamiska staten i Irak och Syrien) i juni 2014 ett kalifat. Gruppen döpte om sig till IS eftersom man inte tänkte nöja sig med att erövra Irak och Syrien. IS intog stad efter stad i Irak - Falluja, Ramadi och den näst största staden och centrum för oljehandeln: Mosul.

I Syrien erövrades Raqqa och gjordes till huvudstad. IS intog Palmyra och förstörde stadens fantastiska arkeologiska lämningar. De tog kontroll över områden nära Damaskus och Aleppo. Som mest kontrollerade Islamiska staten en tredjedel av Syriens och Iraks yta, med åtta miljoner invånare. Där IS tog kontrollen infördes stränga Sharialagar. Oppositionella förföljdes, torterades och avrättades. Ofattbara grymheter begicks, filmades och skickades ut över världen. Precis som de bestialiska SS-bataljonerna under andra världskriget har IS terroriserat och plundrat civilbefolkningen - de har mördat, våldtagit, torterat, skändat och bränt utan tillstymmelse till nåd. Barn har gjorts till angivare och indoktrinerats.

När IS mötte militära motgångar blev de internationella terrordåden allt fler - Paris, Nice, London, Bagdad, Beirut, Kuwait, Bangladesh. Listan är oändligt lång.

I september 2014 bildades The Global Coalition Against Daesh (den globala koalitionen mot IS) på initiativ av USA. Koalitionen har 79 medlemmar och dess mission är att "säkerställa IS bestående nederlag" i första hand med "militära medel men också genom att montera ned IS nätverk, motarbeta organisationens globala ambitioner och propaganda, attackera IS ekonomiska infrastruktur, förhindra flödet av terrorister över nationsgränser och genom att stödja stabilisering och återupprättande av samhällets funktioner."

Sverige gick med 2015 och har bidragit genom militär träning i norra Irak.

Genom åren har tiotusentals personer anslutit sig till Islamiska staten för att slåss mot västerlandet, som de hatar. Många kommer från länder som Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Belgien och Sverige. Göteborg har varit den största rekryteringsbasen i Sverige.

Den globala koalitionen har varit framgångsrik, kalifatet har fallit samman och IS sista fäste i Baghouz håller på att falla. Människor från IS-områdena har förts till olika läger, däribland tusentals utländska stridande och anhöriga.

Donald Trump tillkännagav nyligen, via Twitter, att IS och kalifatet nu är besegrat och att USA drar sig ut Syrien. Trump bad samtidigt "Storbritannien, Frankrike, Tyskland och andra europeiska allierade att ta tillbaka över 800 IS-stridande som vi har tillfångatagit och ställa dem inför rätta". Han hotade med att USA annars blir tvunget att släppa dem fria.

Också kurderna har tillfångatagit ett stort antal utländska IS-stridande och menar att regeringar i olika länder nu måste ta ansvar för sina radikaliserade medborgare.

Det har framkallat en omfattande debatt i Europa, också i Sverige, om hur man skall hantera de tillfångatagna terroristerna.

Det bedöms att 150 IS-jihadister redan har återvänt till Sverige. Och fler kan det alltså bli - minst lika många ytterligare. I intervjuer har vi sett dem säga att de inget visste, bara anande, att de gav sig iväg för att köra ambulans och vara sjukvårdare. Det är givetvis lögner. Ingen kunde vara okunnig om IS bestialiska grymheter. Det har de själva dokumenterat och spridit till en skräckslagen värld.

Nu vill IS-terroristerna och deras anhöriga komma tillbaka och "ta sitt straff", de vill tillbaka till "lekparken och simskolan". Men de allra, allra flesta av oss vill inte ha dem tillbaka! "Skall jag sitta med dem på bänken i lekparken nu? Gå på föräldramöte med terrorister", som Jenny Nordberg, SvD:s USA-korrespondent skrev.

Inte heller Sveriges regering vill ta hem terroristerna. Statsminister Stefan Löfven har sagt att IS-anhängare som lämnat Sverige inte kan räkna med någon svensk konsulär hjälp för att återvända. Det är bra.

Han menar samtidigt att det är omöjligt att hindra svenska medborgare, som slagits för IS, från att komma in i Sverige. Men då skall Säkerhetspolisen hålla reda på vilka de är. Och de kan komma att åtalas för brott de begått genom en "ordinär polisiär utredning".

Sverige har varit saktfärdigt med att stifta lagar trots varningar från terrorexperter och trots att många andra länder skärpt lagarna. Den svenska lagstiftningen skall nu skärpas så att det inte bara är brottsligt att resa till eller finansiera terrororganisationer, utan också att delta i eller ha samröre med dem.

Också detta är bra, om än sent. Men mer måste göras!

De IS-terrorister som kommit och kan komma att ta sig till Sverige måste övervakas hårt, de som kan bindas vid brott måste straffas. De extremistiska och våldsbejakande miljöerna måste punktmarkeras. Vi måste vidta alla nödvändiga åtgärder för att kunna motverka radikalisering. En hel del sker redan men den oförberedda handfallenheten som Sverige inte sällan försätter sig i måste förändras till förutseende och modig handlingskraft.

Men det räcker inte. Det behövs kraftfullt internationellt samarbete. Kristdemokraterna och Ebba Busch Thor menar att IS-terroristerna ska utredas och dömas för folkmord av en internationell tribunal. Också regeringen vill se en internationell tribunal som kan döma på plats i Syrien.

Allt annat än att IS-terrorister ställs inför rätta och straffas för sina illgärningar är omoraliskt, otänkbart och bokstavligen livsfarligt.