Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Aleksandra Boscanin: Det måste bli svårare att ljuga

Det är inte särskilt svårt att förstå varför lögner om ålder förekommer; för att det går att komma undan med dem.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Medicinska åldersbedömningar var länge en av de mest infekterade frågorna i svensk debatt. I ett land där lagarna gör skillnad på minderåriga och vuxna – den som är under 18 år får lättare uppehållstillstånd – är det inte särskilt förvånande att avsaknaden av kontroll fått konsekvenser.

En av konsekvenserna var att nära hälften – 35 000 – av de ensamkommande som sökte sig till Europa år 2015 sökte sig till just Sverige. En stor påfrestning både när det gäller ekonomiska- och personella resurser.

Men det är inte bara i frågan om vem som ska få stanna i Sverige som åldersfrågan ställer till det, utan även när det gäller brottslighet. Som bekant är det inte enbart i egenskap av asylsökande som det är en fördel att vara minderårig, utan också i egenskap av kriminell. 

Efter en dom från Högsta Domstolen är det i dagsläget inte möjligt att åldersbedöma brottsmisstänkta mot deras vilja. Det vill regeringen ändra på. Under torsdagen kommer den lägga fram en proposition om att det ska bli möjligt, om brottet kan leda till fängelse och polis och åklagare tror att den misstänkte ljuger om sin ålder.

”Det här är ett problem med människor som har kommit hit från andra länder, där identiteten är okänd och då också åldern är okänd” säger inrikesminister Anders Ygeman (S) om varför detta behövs (Aftonbladet 21/3). Vidare nämnde han Nordstan i Göteborg som ett exempel på en plats där ungdomar skapar mycket ”oreda”.

Det är inte särskilt svårt att förstå varför lögner förekommer; för att det går att komma undan med dem. Därför är detta en välkommen åtgärd från regeringen, även om mer behöver göras och hade behövt göras ännu tidigare. Att ljuga om sin ålder ska varken vara ett sätt att enklare få uppehållstillstånd eller en väg att slippa att straffas för brott.