Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Peter Hjörne: Det ljusnar, trots allt, vid horisonten!

Statsministern har talat väl, tydligt, allvarligt och med empati vid pressträffarna. Även om han talat om "en prövningens tid" och att "det kommer att bli värre", så finns det också ljuspunkter i form av vaccin.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Smittspridningen i världen och i Sverige har tagit ny fart, trycket på sjukvården ökar och dödsfallen blir fler. Statsministern kallade till inte mindre än tre pressträffar den gångna veckan – den första för att tillkännage nya restriktioner, den andra för att berätta om Sveriges vaccinupphandling och den tredje, i torsdags, för att redogöra för eventuella lokala besöksförbud på äldreboenden.

Det har varit bistra ord och tuffa beslut:

– Det här en mycket ingripande åtgärd, den saknar motstycke i modern tid. Men den är helt nödvändig, sa statsministern, när han berättade om de beslutade restriktionerna.

Åtgärden statsministern syftade på var regeringens beslut att sänka gränsen för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar från 300 och 50 personer till åtta. Det gäller bland annat konserter, teaterföreställningar, demonstrationer, gudstjänster och föreläsningar. Också rekommendationerna är strängare än tidigare. Vi uppmanas således att undvika gym, köpcentra, simhallar, bibliotek, restauranger och att arbeta hemma och inte umgås med andra än dem vi bor ihop med.

Dessa beslut, är inte, som tidigare, fattade på förslag från Folkhälsomyndigheten. Uppenbarligen har regeringen greppat taktpinnen och visar tydligare ledarskap, vilket många krävde i våras. Nu får regeringen kritik också för det. Man riskerar att desavouera den expertmyndighet som man tidigare i så hög grad lutade sig emot, menar kritikerna.

Dessutom kom det givetvis omedelbart kritik från alla de verksamheter som drabbas hårt av förbud och restriktioner. "Det är inte vi som står för den stora smittspridningen, vi har ansträngt oss enormt för att minska riskerna", låter det från många håll. Det är för det mesta både sant och framför allt begripligt. Människor förlorar sina arbeten och livsverk. Men samtidigt måste regeringen, myndigheterna och regionerna fatta snabba, generella beslut som väger samman nytta, effekt och konsekvenser. Då kan man inte göra undantag för alla invändningar. I stället måste regeringen inrikta sig på snabba och generösa stödåtgärder för alla dem som drabbas av besluten. Det har Sverige råd med!

Osäkerheten och oenigheten bland experter om hur man bäst hanterar smittspridning gör inte heller livet lättare för dem som skall fatta besluten. Vad som slutligen visar sig vara den rätta vägen eller vägarna kommer inte stå klart förrän pandemin är över. Uppenbart är dock att våra nordiska grannländer har gjort åtskilligt rätt, liksom länder i Sydostasien som Taiwan, Australien och Nya Zeeland. Också Sverige har fattat riktiga beslut. Att inte stänga skolor, vilket Sverige fick massiv kritik för i våras, är en väg som de flesta andra länder nu följer.

Det verkar dessutom som de olika strategierna i många länder närmar sig varandra. Länder som stängdes mycket hårt gör nu mjukare stängningar och Sverige, som vidtagit jämförelsevis mildare åtgärder, inför nu striktare restriktioner än tidigare. Anledningen är sannolikt att alla efter hand har lärt av varandra.

I ett avseende vägrar Sverige emellertid att lära av andra. Sverige är att av väldigt få länder som inte rekommenderar eller påbjuder användning av munskydd. Visserligen är bevisen för munskyddens effektivitet omtvistade men mycket tyder på att ansiktsmasker i kombination med andra åtgärder kan minska smittspridning. WHO rekommenderar nu alla länder med hög smittspridning att använda munskydd där smittrisken är stor. Den svenska Vetenskapsakademien har landat i samma slutsats.

I brist på epidemiologisk enighet kanske sunt förnuft kunde få vara ledande. Uppsidan av munskydd är större än nedsidan, eftersom inga studier tyder på att ansiktsmasker skulle vara farliga. Dessutom kan det kanske vara läge att ställas sig frågan: vad är det vi svenskar vet som inga andra fattat. Så bit huvudet av skam och rekommendera användning av ansiktsmask i situationer där det inte går att hålla avstånd, som i kollektivtrafiken och affärer.

Ingen kan begära att myndigheter och politiker skall göra allt rätt. Vi har all anledning att tro att de jobbar stenhårt och vill väl! Men vi har också rätt förvänta oss att de erkänner misstag och tar ansvar för felbedömningar och fattar nya beslut med ledning av ny information.

Somligt står klart: snabbhet i beslut är alldeles nödvändigt för effektiv smittbekämpning. Likaså är testning, smittspårning och isolering viktiga instrument. Det tycks regeringen inse, även om ansvaret bollats fram och åter. Nödvändig beredskap för en värre utveckling borde innebära att regeringen dammar av vårens tillfälliga pandemilag.

Regeringens beslut och budskap den gångna veckan var på det hela taget vettiga och bra. Några korrigeringar var emellertid rimliga. Den viktigaste, att tillåta 20 deltagare, inte åtta, vid begravningar, ändrade regeringen efter Svenska Kyrkans remissvar.

Också alkoholbeslutet borde korrigeras. Ändra stopptiden till 23.00 så hinner de hårt prövade krogarna med en sittning till!

Statsministern har talat väl, tydligt, allvarligt och med empati vid pressträffarna. Även om han talat om "en prövningens tid" och att "det kommer att bli värre", så finns det ljuspunkter. Pfizer-Biontech, Moderna och Astra Zeneca har alla tillkännagett att deras vaccin är till 90-95 procent effektiva. Om vaccinen godkänns, vilket det finns anledning att tro, så kan de börja levereras till EU:s medlemsländer redan i januari. Det är en makalös framgång, som ger hopp om en snar lättnad för alla folk och som dessutom visar vad världen förmår när länder, politiker, forskare och företag samarbetar!

Men i avvaktan på vaccinet får vi helt enkelt göra vad Stefan Löfven begär: Ta ansvar, göra vår plikt och hålla ut!