Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gårdsten har blivit en förebild i arbetet med att lyfta utsatta områden.
  Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Gårdsten har blivit en förebild i arbetet med att lyfta utsatta områden. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Det gladde mig att läsa om Gårdstensbostäders arbete

Vi arbetar för att Göteborg inte ska ha några utsatta områden, skriver Terje Johansson, vd Framtidenkoncernen, i en kommentar till ledarartikeln ”Lyssna på Merlander – ta efter Gårdsten”.
Det här är en replik på en ledartext. Åsikterna är skribentens egna.

Det gladde mig att läsa om vårt dotterbolag Gårdstensbostäders arbete på ledarsidorna. Ett arbete som Framtidenkoncernen dragit många erfarenheter av och som är en viktig utgångspunkt för vår Strategi för utvecklingsområden.

Enligt strategin ska vi göra allt vi kan för att Göteborg inte ska ha några särskilt utsatta områden på polisens lista. När strategin antogs 2020 fanns Bergsjön, Biskopsgården, Hammarkullen, Hjällbo, Lövgärdet och Tynnered med. 2021 togs Tynnered bort från listan. I strategin identifierar vi insatser och tar höjd för att det kan behövas upp till 11 miljarder kronor för att genomföra dem. Vi tar också ansvar för finansieringen, det handlar inte om skattepengar.

Konkret arbetar vi med:

•Trygghetssäkrade fastigheter

•Lokal närvaro 7 dagar/vecka

•Trygghetsdialoger

•Trygghetsvärdar

•Nolltolerans mot kriminell verksamhet

•Riktiga hyresförhållanden i alla våra lägenheter

•24h-åtgärd mot skadegörelse/klotter

•Sophantering utan nedskräpning

Samtidigt ska vi verka för att utveckla staden. Det inbegriper investeringar i nyproduktion och renoveringar, sociala investeringar, jobblyft och spjutspetssatsningar. Bland insatserna finns Lights On, tio skolor som erbjuder stöd och aktiviteter före och efter skoltid samt sex framtidshubbar som hjälper människor till jobb, utbildning eller eget företagande. I tre områden har vi samarbeten med industriföretag och privata fastighetsägare för att ytterligare öka takten.

Arbetet med strategin stäms av tre gånger om året och vi är öppna med resultaten. Även om vi har goda erfarenheter av vad som fungerar innebär det inte att allt vi gör kommer att lyckas. Vi måste anpassa och utveckla vårt arbete och ta in ny information från andra som också verkar för att Göteborg ska bli en tryggare stad.

Det finns många andra svåra frågor att hantera, det får vi göra samtidigt som vi genomför vår strategi. Vi är övertygade om att vi, staden och dess invånare alla är vinnare om Göteborg blir en stad utan särskilt utsatta områden.

Framtidenkoncernen ägs av Göteborgs Stad och där ingår bland annat Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder.