Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mathias Bred: Det glömda valet

Om sjukvården ska reformeras bör de politiska partierna nominera mer populära företrädare till regionen.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Ju längre vårdkrisen pågår desto mer tydligt är det att den har många bottnar. Politiker som vill förändra måste ta fajter med förvaltning, profession, fack och kanske framförallt med oss medborgare - och våra ständigt växande förväntningar. Politikerna behöver till exempel våga svara på var gränserna för det allmännas ansvar går och vad vi själva har ansvar för som individer. 

För att kunna bilda opinion och driva förändringar trots motstånd krävs politiker med gott förtroende i ryggen. Men regionpolitikerna är en svag grupp när det kommer till kännedom och popularitet. 

Detta har uppmärksammats bland annat av SOM-institutet som under femton år mät förtroende och popularitet hos politiker i Västra Götalandsregionen. Statsvetaren Sören Holmberg har resonerat om fenomenet i rapporterna ”Okända regionpolitiker” och ”Politikerkännedom”.

Enligt mätningarna är toppolitikerna i VGR inte ens kända av 40 procent av väljarkåren - de flesta regionråd av färre än 20 procent. Intressant är att regionpolitiker i VGR inte ens är kända hos de egna sympatisörerna. Snittkännedomen där är 29 procent. Till råga på allt ligger regionpolitikerna också lågt i popularitet bland dem som vet vilka det är. 

I ett valsystem som det svenska med proportionella val och starka partier brukar detta spela mindre roll. Sören Holmberg påpekar dock att politikerkännedom inte är oväsentligt. Det krävs den dagen som politikerna ska bilda opinion för förändring. 


Om sjukvården ska kunna reformeras krävs det ledarskap och nytänkande. Därför behövs det fler namnkunniga och mer förtroendeingivande personer på regionlistorna. Politiker som har möjlighet att bilda opinion i frågor som länge har skjutits på framtiden.