Det är de yngres ansvar att hjälpa de äldre

Nu visar sig civilsamhället från sin bästa sida.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Häromdagen gick jag, precis som många andra hemmajobbare, ut en sväng vid lunchtid. När jag kommit nerför backen till kullen där mitt hus ligger såg jag en gammal dam som stretade upp för backen, långsamt med stor möda.

På rullatorn hängde en matkasse med bananer, mjölk och lite knäckebröd. Damen såg ut att vara runt 80 år gammal. Inte ska hon vara ute och handla, tänkte jag.

Äldre ska inte gå till mataffären själva utan bör skicka någon släkting eller bekant. Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla över 70 år att isolera sig så gott de kan och undvika sociala kontakter tills vidare. Även den 73-åring som känner sig pigg och som vanligtvis brukar gå på vattengympa och på bokcirkelmöten ska alltså hålla sig hemma. Men alla har inte någon i närheten som kan ställa upp. Kanske bor familjen någon annanstans i landet. Och vännerna kanske är i samma ålder. Möjligen var det så med damen i backen.

ANNONS

Som tur är finns det folk som har tänkt på problemen som nu uppstår för äldre. På Facebook har flera privatpersoner startat grupper där yngre, friska människor anmäler sig att hjälpa äldre och andra personer i riskgrupper som behöver hjälp med mat. Både ”Handlingshjälpen Corona” och ”Corona - Hjälp till med inköp av livsmedel till riskgrupper” samlar tusentals personer över hela landet.

Den som inte kan gå till mataffären eller Apoteket själv kan be någon i gruppen om hjälp, som lägger ut summan i förväg och ställer kassen utanför dörren. Men alla har inte ett Facebookkonto. Därför sätter många människor upp lappar i sina trappuppgångar. ”Är du äldre eller tillhör en riskgrupp och behöver hjälp? Ring eller skicka ett sms!”.

Ett värdigt samhälle tar hand om sina äldre. Det gäller särskilt i kriser, och inte minst i dessa pandemitider, där viruset slår extra hårt mot vissa. Och vi kan inte enbart förlita oss på det offentliga. De initiativ som startats av privatpersoner visar civilsamhället från sin bästa sida. Att det finns människor som utnyttjar detta, som ringer på hos äldre och säger att de kommit för att hjälpa men i stället rånar de äldre genom att lura till sig bankkoder, är så skamligt att det inte finns ord för det.

ANNONS

Det finns hjälp att få med det praktiska, men det finns en annan farsot som följer i coronavirusets spår: ensamheten. Minst var tionde person över 75 år är socialt isolerad, enligt SCB. Nu, när äldre uppmanas att hålla sig hemma och inte träffa barnbarn eller bekanta alls, riskerar ensamheten att växa ännu mer.

Även själen har sina behov. Så slå en extra signal till moster och farfar. Lär dina gamla föräldrar hur man använder videosamtal. Skicka ett mejl till en släkting du inte har träffat på länge. Det går att lösa korsord eller titta på samma tv-program gemensamt, genom att prata i telefonen samtidigt. Det går att ta en kopp kaffe tillsammans framför Skype.

Och du som är äldre: tveka inte att be om hjälp, oavsett om det handlar om inköp av matvaror eller att fördriva tiden genom ett telefonsamtal. De som kan hjälpa har faktiskt en skyldighet att göra det.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS