"Det är vår - skydda barnen mot brott!"

GÄSTKRÖNIKA: Traditionen med barn som säljer majblommor började i Sverige 1907. Sedan dess går pojkar och flickor ut på våren och säljer blommor för att hjälpa utsatta barn. En sådan tradition är ingen självklarhet. Bara i ett samhälle med hög tillit kan barn gå ute med själva syftet att interagera med främlingar.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS
|

Men under första försäljningsveckan i år rapporteras minst sex majblommesäljare ha utsatts för brott. Det finns ingen samlad statistik, så exemplen här baseras på skilda medieuppgifter:

En tolvåring i Gävle hotades till livet av en tiggare (Metro 15/4). En tioåring i Färgelanda utsattes för rånförsök av ett gäng (GP 21/3). En tioårig pojke i Vingåker utsattes för rånförsök av en man som talade engelska (K-kuriren 14/4). I Norrköping hotades en elvaåring av en man som tros vara tiggare (Corren 19/4).

Det här är inte första våren som majblommesäljare utsätts. Förra året blev två nioåriga flickor i Göteborg påhoppade och rånade av två äldre killar (Metro 22/4 2015). År 2014 rapporterade Kungsbacka-Nytt: ”Brottslingarna har ett lömskt trick. De vill växla en 500-lapp. När barnet väl bläddrar med sedlarna, går de till angrepp och stjäl pengarna” (17/4 2014).

ANNONS

För ett par år sedan fick Majblomman en handfull rapporter om barn som blivit ”skrämda och bortkörda av tiggare”. Det berättar Majblommans generalsekreterare Lena Holm på telefon.

Majblomman bad därför Stadsmissionen att informera bland hemlösa om att barnen är ute ”i ett gott syfte och inte utgör någon konkurrens”, säger hon.

I år bär barnen i Eslöv en skylt med information på rumänska, efter att en tiggare ska ha varit hotfull mot två tioåringar. Så vill man enligt Majblomman ”vädja om att ge barnen utrymme” (Lokaltidningen Mellanskåne 7/4).

Blomman kan numera köpas per sms, bland annat för barnens trygghet. Barnen har också säkerhetsregler: Att tömma väskan regelbundet, aldrig gå ensam och inte växla stora pengar, eftersom barn blivit lurade så (SR 15/4).

Välgörenhetsorganisationen Majblomman tar frågan på allvar, och har vidtagit säkerhetsåtgärder. Tack vare det kommer barn att kunna sälja blommor också fortsättningsvis.

Men vad säger detta om Sverige?

I en debatt som är besatt av utsatthet kan man behöva påminnas om att det inte finns någon grupp som är svag och utsatt som barn. Ett anständigt samhälle värnar sina barn, mot brott och mot otrygghet. Och man överlåter inte åt organisationer i civilsamhället att vädja till vuxna att låta barnen vara.

ANNONS

Man skyddar barn.

ANNONS