Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Aleksandra Boscanin: Den som inte tål att granskas bör inte söka bidrag

Sveriges Förenade Muslimer avfärdar medias granskning av dem som ett uttryck för fascism och islamofobi. Men tål man inte att granskas bör man inte heller söka bidrag.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Kvinnor får inte lämna hemmet utan tillåtelse, bära parfym, skoja eller visa hud. Det var delar av budskapet från sheikh Muhammad al-Shahrani när han i oktober år 2015 föreläste om ”riktlinjer för beblandning i väst” (Aftonbladet 5/4). 

Värd för föreläsningen var Sveriges Förenade Muslimer som skrev följande på Facebook före besöket: ”Ord kan inte rättvist uttrycka den glädje vi känner över att ha denna ärade sheikh på besök, vi hoppas att ni är minst lika glada över hans ankomst.”. SFM verkar ha varit nöjda med föreläsningen, för på nyårsafton förra året var den ärade sheikhen återigen inbjuden till föreningen.

Uttalandena är bara toppen av ett isberg. Webbtidningen Smedjan granskade nyligen SFM och där framkom att de haft föreläsare som uttryckt att 12-åriga flickor som inte täcker sig hamnar i helvetet (15/3). De har även bjudit in kända antisemiter och homofober samt föreläsare som propagerat för våldsbejakande extremism.

Till saken hör att SFM erhåller en inte så oansenlig summa i bidrag. Dels från staten via Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), men också från Göteborgs stad där de är baserade. Så sent som i januari i år fick de 92 440 kr från Göteborgs stad (Aftonbladet 5/4).

Hampus Magnusson, oppositionsråd (M), säger i en kommentar till Aftonbladet att han ”blir så förbannad” att han ”kokar” (5/4). Han presenterar även tre förslag på åtgärder: att kommunen centralt ska kontrollera föreningar i Göteborg i stället för att varje enskild förvaltning ska sköta det som i dag, att föreningar som brister ska kunna stängas av från bidrag under en längre tid samt att det bör undersökas om de utbetalda pengarna kan betalas tillbaka. 

Att föreningar som SFM kan få bidrag för sin verksamhet är förkastligt och visar på en bristande kontroll. Här måste såväl Göteborgs stad som MUCF skärpa sig. Magnussons förslag om att stänga av bristande föreningar från att söka bidrag borde inte genomföras bara i Göteborg, utan också på statlig nivå.

Så vad säger SFM om uppståndelsen? I ett pressmeddelande på sin hemsida skriver de att de behöver ”gå igenom vad som ska göras och hur vi ställer oss till detta. Under tiden uppmanar vi till lugn, att inte spekulera, att inte anklaga eller att låta en medielogik dominera som förstärker fascismen och den globala islamofobin.” (5/4)

Medias granskning avfärdas alltså som ett uttryck för fascism och islamofobi. Men den som inte tål att granskas bör inte heller söka några bidrag.