Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Ernst Henry Photography
Bild: Ernst Henry Photography

Adam Cwejman: Den rimliga amerikanska högern måste träda fram

Trumperan är nu över. In i tomrummet måste en anständig och demokratiskt lagd höger träda in.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Att besöka Kapitolium är som att träda in i demokratins Jerusalem. I kongressens salar finner man den amerikanska konstitutionens förfäder pryda väggarna. Landets hjältar, som agronomen Norman Borlaug och Rosa Parks, har fått statyer uppförda efter sig. Det är en värdig plats som, trots landets alla brister, visar på den stolthet och vördnad som finns för den ännu unga nationen och dess konstitution.

Många känner därför avsmak när vandaler bryter sig in för att förstöra och vanhelga platsen. I synnerhet när den demokratiska processen hade sin gång bara några meter från förstörelsen. Bilderna av personer med sydstatsflaggor som forcerar avspärrningar och hotar vakter och personal i senaten och kongressen kommer gå till historien som en skamfläck i den amerikanska demokratins historia.

Amerikansk höger har haft svårt att stå upp mot Trump. Trots sitt patologiska ljugande har han med sin ihärdighet vunnit enormt stöd bland republikanska väljare och politiker. Men som många av hans anhängare insett: Den som är populär ena dagen kan åka ut på bar backe den andra. Trumpismen är, med några få undantag som handelspolitiken, inte en sammanhängande ideologisk rörelse utan syftar till att en man, till varje pris, ska behålla makten.

Men nu är loppet kört. Att inte kategoriskt ta avstånd från och fördöma händelserna (han skickade rentav hälsningar till demonstranterna utanför Kapitolium!) kommer att innebära slutet för Trumps era på fler än ett sätt.

Att se republikens viktigaste plats vanhedrad på det här viset kanske glädjer de som inget annat ser än konspirationer när de tänker på den politiska makten. Men för de som fortfarande hyser tilltro till den representativa demokratin, oavsett politisk hemvist, kan det inte symbolisera något annat än barbari och total avsaknad av respekt för den demokratiska processen.

Vicepresidenten Mike Pence verkar förstå betydelsen av det hela. Han uttrycker sina tack till de män och kvinnor som stannade på sina poster i Capitolium trots att en mobb bröt sin in i byggnaderna. "Ni vann inte", skriver han. Det finns ingen ambivalens och ingen osäkerhet i hans fördömande av händelserna. De orden behövs nu. De visar nämligen att tålamodet med Trump håller på att ta slut i det republikanska partiet. Lojaliteten med republiken, dess konstitution och medborgare är större än lojaliteten med Trump.

Pence attackeras nu av Trumpsupporters för att förråda Trump och den amerikanska republiken. Det är tvärtom. Genom att avsiktligt söka förhindra räkningen av delstaternas elektorsröster, vilket innebär den slutgiltiga rösträkningen av presidentvalet, har mobben och den man som manat på dem att protestera räkningen, svikit republiken.

Att den avgående vicepresidenten i världens mest inflytelserika demokrati tar avstånd är inte så lite. Det är nämligen en förhoppning om att en mer anständig höger gömmer sig inom det republikanska partiet.

En höger som har varit kuvad, anonym och - bitvis - feg under Trumps fyra år. Förhoppningsvis kommer den nu fram och tar sin rättmätiga plats i politiken. Det lär dock inte bli lätt. Såväl landets befolkning som dess politiska elit är djupt splittrad. Det går att vända Trump ryggen. Men det går inte att vända Trumps väljare ryggen.