Den offentliga offerjargongen skadar minoriteterna

Göteborgs stads romska råd menar att man inte behöver medverka till att bekämpa hederskultur och parallella rättssystem. Det visar på de inneboende problemen med offentlig minoritetsrepresentation.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Det kanske inte är känt för alla läsare att Göteborgs kommun har inrättat och bekostar ett “romskt råd” i kommunens regi. På samma sätt finns också ett Sverigefinskt råd och ett pensionärsråd. Romska rådet består av representanter för den romska minoriteten och företrädare för de politiska partierna.

I GP:s pågående granskning av hederskulturellt kvinnoförtryck och parallella rättsväsen inom den romska minoriteten framkommer att det romska rådet reagerade kraftigt negativt på yrkanden från Sverigedemokraterna, Demokraterna och Socialdemokraterna som i höstas ville att rådet skulle ta avstånd från parallell rättskipning (SD) och bidra med rekommendationer för att ”motverka hedersförtryck och parallella rättssystem” (D och S) (GP 4/1).

ANNONS

Yrkandena ansågs till och med vara uttryck för en ”antiziganistisk struktur”. Hela idén med kommunala minoritetsråd är diskutabel. Representanterna för minoriteten utses inte demokratiskt (vilket vore omöjligt med tanke på att etnisk registrering vare sig är önskvärd eller tillåten). Det finns förvisso argument för värdet av en dialog. Men dialogen måste vara ömsesidig.

Både Hakan Önal (M) och Daniel Bernmar (V) ger uttryck för en annan uppfattning när de hävdar att processen ska vara enkelriktad. Romska rådet ska endast se till att romernas rättigheter uppfylls av politikerna, hävdar de. Det kan knappast kallas dialog. Självfallet ska romer ha samma rättigheter som andra medborgare. Men rättigheter tillfaller individer, inte grupper. Om ett kommunalt inrättat och finansierat organ inte kan ta avstånd från hedersförtryck kan man på goda grunder fråga sig om det är romska medborgares rättigheter de försvarar eller sin egen maktposition inom minoriteten.

Ett avgörande problem är att jargongen om ”strukturell diskriminering” i dag genomsyrar svensk offentlighet och förvaltning. Det är ett offerbegrepp som skyller alla skillnader mellan grupper på utifrån kommande faktorer och aktörer eller på historiska oförrätter.

Begreppet är problematiskt då det suddar ut gränserna mellan avsiktlig diskriminering och "orättvisa utfall" liksom det suddar ut gränsen mellan problem orsakade av det omgivande samhället och problem inom den egna gruppen. Detta strukturperspektiv tar dessutom i från individen dess egen agens och ansvar. Men det riskerar också att bevara rådande maktstrukturer genom att undergräva rättigheterna för de som utsätts för hedersnormer och stärka de som försvarar den rådande ordningen inom gruppen.

ANNONS

Det är därför inte konstigt att personer med makt inom olika minoriteter gärna använder sig av denna jargong. Den tjänar deras roll som ”representanter” trots att de inte är demokratisk valda. Det offentliga riskerar faktiskt genom sin ogenomtänkta välvilja – och rädsla att ta konflikter – att hålla kvar en grupp i utanförskap och hjälpa dem som vill upprätthålla interna makthierarkier, inte sällan hänger dessa saker samman.

Sveriges stora misslyckande med att integrera romer under de senaste 50 åren beror i stor utsträckning på sådan ”de låga förväntningarnas rasism”. Ett verkligt inkluderande samhälle byggs inte upp av offentligt understödda gruppidentiteter eller särbehandling utan uppstår när vi ställer samma krav på förment ”svaga grupper” som på andra. Det offentligas uppgift är att slå vakt om enskilda individers rättigheter och skyldigheter, helt oavsett deras etniska tillhörighet.

Läs mer: Rätt att belysa den romska hederskulturen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS