Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.


Magdalena Andersson (S) och riksdagens talman Andreas Norlén höll under måndagen en pressträff där Norlén meddelade att statsministeromröstning kommer hållas på onsdag förmiddag.  
 Bild: Jessica Gow/TT
Magdalena Andersson (S) och riksdagens talman Andreas Norlén höll under måndagen en pressträff där Norlén meddelade att statsministeromröstning kommer hållas på onsdag förmiddag. Bild: Jessica Gow/TT

Håkan Boström: Den här regeringen borde aldrig ha tillträtt

Socialdemokraterna bör inte fortsätta regera landet om de saknar stöd av en majoritet i riksdagen eller inte kan få igenom sin budget. Att klamra sig fast vid kanslihuset oavsett vad som händer är att undergräva regeringsmakten.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

När Stefan Löfven avsattes som statsminister av riksdagen vid midsommar förlorade han också sitt regeringsunderlag. Ändå valde han att återinträda i ämbetet i stället för att utlysa nyval. Det påstods av statsministern vara det ”bästa för Sverige”.

I själva verket var det ett uttryck för Socialdemokraternas ohämmade ambition att bita sig kvar vid makten under alla omständigheter.

Att regeringen saknar ett stabilt stöd i riksdagen har åter blivit tydligt efter de senaste veckornas turer. Tolv dagar efter att Löfven lämnade in sin avskedsansökan har fortfarande inte hans efterträdare, Magdalena Andersson, kunnat tillträda.

Att talmannen under måndagen satte ned foten och beslutade att en statsministeromröstning ska hållas onsdag morgon, trots att ingen uppgörelse är nådd mellan S och V, är välkommet. Socialdemokraterna har haft lång tid på sig att förberedda statsministerskiftet, men verkar inte ha utnyttjat tiden särskilt väl.

Regeringen behöver både Centerpartiets och Vänsterpartiets passiva stöd för att Magdalena Andersson ska bli vald. C har lovat ge sitt stöd efter förändringar i strandskyddsreglerna och skogspolitiken. Men Centerpartiet har också ställt som villkor att V inte ska ha något inflytande över statsbudgeten, vilken också ska antas på onsdag. Det är fullt logiskt att Vänsterpartiet inte finner sig i detta. Varför ska V släppa fram en regering som vägrar ge dem något i utbyte?

Precis som i somras vilar det socialdemokratiska regeringsinnehavet på en ohållbar formel. Centerns föreställning att ”ytterkantspartierna” ska hållas utan inflytande är oförenlig med den nuvarande regeringens maktbas i riksdagen, där V ingår. Så har det egentligen varit hela tiden. Men situationen har blivit än mer prekär sedan Liberalerna återgick till borgerligheten, vilket innebär att både C:s och V:s röster krävs för att S-budgeten ska gå igenom.

Det är möjligt att Magdalena Andersson lyckas trixa sig ur detta, exempelvis genom att ge Vänsterpartiet löften kring pensionerna som inte direkt påverkar höstbudgeten. Men frågan är om V nöjer sig med tomma löften ställda på framtiden. Detta är trots allt den sista riktiga budgeten innan valet. Vänsterpartiet skulle tappa i trovärdighet om de backar undan, vilket skulle påverka väljarstödet negativt och framförallt försämra deras förhandlingsläge inför kommande förhandlingar. V har heller inte mycket att förlora på en regeringskris.

Socialdemokraterna styr just nu landet i form av en övergångsregering under Stefan Löfven. Men oavsett om Magdalena Andersson lyckas sy ihop en majoritet för att bli vald till statsminister på onsdag förmiddag så är det budgetomröstningen på eftermiddagen som är avgörande. Om högeroppositionens budget vinner på fredag bör regeringen lämna över makten till Ulf Kristersson. Det vill säga om S vill behålla någon som helst trovärdighet så bör man inte blockera ett regeringsskifte i det läget.

För om inte regeringen, för andra gången under mandatperioden, kan få igenom sin budget så är den inte kapabel att regera. Då spelar det mindre roll om Magdalena Andersson till sist hittar någon formel för att bli vald till statsminister eller inte. Det är inte Socialdemokraternas uppgift att administrera borgerlig politik. Det bör överlåtas till moderatledaren.