Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Meli Petersson Ellafi
Bild: Meli Petersson Ellafi

Peter Hjörne: Demokratin fungerar!

Förenta Staterna är, till skillnad från andra stormakter som Kina och Ryssland, en verklig demokrati med en fri, livlig och öppen debatt. Nu har USA på nytt visat att dess demokratiska system är robust och att amerikanerna kan mobilisera sig för en positiv förändring.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Efter att de hade gått bort skulle George Bush, Barack Obama och Donald Trump på intervju med Gud.

Gud frågar Bush: Vad tror du på?

Bush svarar: Jag tror på den fria marknaden och ett starkt USA.

Gud blir imponerad och säger till Bush: Bra, kom och sitt i stolen på min högra sida.

Sedan frågar Gud Obama vad han tror på:

Obama svarar: Jag tror på demokratins kraft, på att hjälpa de fattiga och på fred i världen.

Gud gillar vad han hör och säger till Obama:

Bra svar, kom och sitt i stolen på min vänstra sida.

Slutligen vänder sig Gud till Trump: Vad tror du på?

Trump svarar: jag tror att du sitter i min stol.

Jag vill inte vara blasfemisk och jag vill inte vara lättvindig med det viktiga valet i USA men historien, som jag fick av en kyrkligt aktiv vän, säger åtskilligt om Donald Trumps syn på sig själv och på hans rätt till en annan stol - presidentstolen i Ovala rummet i Vita huset. Den är hans, han har rätt till den och om valet inte bekräftar hans syn så är det bluff och båg.

– Om man räknar de lagliga rösterna vinner jag lätt. Om man räknar de olagliga rösterna kan de försöka stjäla valet från oss, sa Donald Trump vid en pressträff natten till fredagen, efter två dygns okaraktäristisk tystnad. Han begärde att rösträkningen skulle stoppas och anklagade Demokraterna för valfusk. Trumpteamet inledde följdriktigt en rad juridiska processer för att avbryta rösträkningen i staterna där presidenten var på väg att förlora, och fler lär komma!

Några TV-kanaler valde att avbryta sändningen innan Trump var klar (dock inte CNN och Fox).

MSNBC:s nyhetsankare kände sig föranlåten att rätta presidenten:

– Det finns inga olagliga röster som vi känner till och det finns ingen Trumpseger, sa Brian Williams.

Det blev inte heller någon Trump-seger. USA:s 46:e president heter Joe Biden, född för 77 år sedan i Scranton Pennsylvania, delstaten som slutligen kommer att ge honom segern.

I många avseenden är valet 2020 exceptionellt. Det var det högsta valdeltagandet någonsin. Ingen presidentkandidat har någonsin fått så många röster som Joe Biden, över 74 miljoner. Näst mest någonsin fick Donald Trump i årets val, 70 miljoner.

Få val i USA har heller varit så dramatiska som presidentvalet 2020. Dramatiken har nästan gått att ta på genom TV-skärmen - och det har svängt. Joe Bidens ledning i opinionsundersökningarna före valet var stor, avsevärt större än det försprång som Hillary Clinton hade 2016. Övertaget växte efter Trumps katastrofala första debatt och såg därefter stabilt ut. Det verkade dessutom som om demokraterna skulle kunna få majoritet i kongressens andra kammare senaten.

Så började siffrorna komma in. Och precis som 2016 visade det sig att opinionsundersökningarna hade fel i väsentliga avseenden. Efter hand stod det klart att senaten inte skulle bli demokratisk och att Trump till och med skulle kunna vinna. Men sedan började demokraterna knappa in och Joe Biden tog hem Michigan och Wisconsin och var därmed uppe i 253 av de nödvändiga 270 elektorsrösterna mot president Trumps 213.

Så såg det länge ut medan röster fortfarande räknades i ett antal "battleground states" - de stater som skulle komma att avgöra det amerikanska valet 2020. Tidigt ledde Biden i Nevada och Arizona, I Georgia, med 16 elektorsröster, ledde Trump med 300 000 röster på valnatten. På fredagsmorgonen, svensk tid, gick Biden förbi och på lördagsmorgonen ledde han med 7248 röster.

I Pennsylvania ledde presidenten med 600 000 röster på valnatten. På fredagen närmade sig Biden timme för timme när rösterna rapporterades in från Pennyslvanias 67 counties. På lördagen låg han 28 833 röster före. Anledningen till den förändrade scenbilden är enkel. Republikaner röstade i större utsträckning på valdagen, därtill uppmanade av sin president. De rösterna räknades först. Demokrater använde sig i högre grad av poströstning, inte minst av coronaskäl. De rösterna räknades sist.

"Det är alltså inte bedrägeri och fusk, som Trump påstår. Det är matematik, demokrati och rösträkning”, sa CNN:s programledare John King.

För en person med Donald Trumps grandiosa självbild måste förlusten vara nära nog outhärdlig. Han förlorar med över fyra miljoner väljare mot den person som han själv beskrivit som den värsta presidentkandidaten någonsin. Han blir en av bara fyra presidenter de senaste 50 åren som inte blivit omvald.

Man kan ha många synpunkter på USA. Man kan förfasa sig över att 70 miljoner människor röstar på en lögnaktig, narcissistisk, nyckfull översittare. Man kan med rätta uppröras över rasismen, polariseringen, ojämlikheten och arrogansen i världens mäktigaste land.

Men Förenta Staterna är, till skillnad från andra stormakter som Kina och Ryssland, en verklig demokrati med en fri, livlig och öppen debatt (med fria och kompetenta medier, vad än Donald Trump hävdar) Nu har USA på nytt visat att dess demokratiska system är robust och amerikanarna har visat att de kan mobilisera för att få till stånd en helt nödvändig förändring - för USA och för världen.

Donald Trump har sått split, misstro och hat mellan grupper i USA i fyra år. Han har uppträtt lögnaktigt, illvilligt och ovärdigt under valrörelsen och rösträkningen. Han förlorar mot en försonlig Joe Biden, som talar om vikten av att hela och ena Amerika.

Snart skall makten lämnas över från Trump till Biden. Få tror att den nu helt rasande Trump kommer att erkänna sig besegrad och lämna ämbetet med värdighet för landets bästa. America First har än tydigare blivit Trump First!