Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Delad. Samt snart helt automatisk och förarlös.

Adam Cwejman: Delningsekonomin förändrar allt

Antalet innovationer som möjliggör delad användning av resurser ökar explosionsartat. Vi befinner oss mitt inne i en ekonomisk revolution.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

I augusti månad var det amerikanska företaget Uber värderat till 70 miljarder dollar. Om värderingen stämmer skulle företaget, som grundades för bara sju år sedan, uppskattats vara mer värt mer än Sveriges två största bolag, Nordea och Volvo, tillsammans.

Men banken och biltillverkaren är två gamla företag med starka varumärken, lönsamma tjänster och produkter. Vad har egentligen Uber, en taxiapp och några inhyrda bilar? Det låter inte mycket för världen. 

Skälet till att Uber idag är så högt värderat och på kort tid dragit in ofantliga 18 miljarder i riskkapital handlar om att många ser enorm potential i företag som baseras på delningsekonomi.

Delningsekonomiska innovationer handlar ofta om att använda underutnyttjade resurser och koppla samman de som har resurserna med de som vill nyttja dem till en låg kostnad.  Här finns allt: resurssparande, miljövinster, ökad lönsamhet och minskade kostnader för konsumenter. 

Om Uber lyckas spelar egentligen mindre roll. Företaget kan mycket väl krascha helt spektakulärt. Enligt flera börsanalytiker är bolaget kraftigt övervärderat och kan implodera om inte långsiktig lönsamhet kan uppvisas. 

Kanske är det så att det enorma inflödet av riskkapital inte är ett tecken på förtroende för främst Uber utan för den outnyttjade potentialen i delningsekonomin. De enorma satsningarna vittnar om att många investerare inser att delning av befintliga produkter och infrastruktur ligger rätt i tiden. 

Delningsekonomiska företag tar fasta på att vi inte behöver äga allt vi brukar. Använder man borrmaskiner sparsamt är det ekonomiskt ofördelaktigt och resursslöseri att åka och köpa en dyr tysk kvalitetsmaskin för tvåtusen kronor. 

Bättre att låna eller hyra, vilket fler börjar inse. Amerikanska WeWork har börjat göra det med arbetsplatser och hyr ut färdiga kontor till mindre företag. AirBnB är väletablerade inom hus- och lägenhetsuthyrning och gör att ägare kan tjäna pengar på tomma lokaler. Det finns gott om andra exempel.

Att människor är sparsamma och inte vill tyngas med alltför mycket prylar är bra på många sätt. Det gör att vi kollektivt använder jordens samlade resurser mer effektivt. Det är ekonomiskt utveckling som baseras på produktivitetsvinster och ökad lönsamhet, inte på nyproduktion av saker. Tillväxten som skapas har potential att både skapa och eliminera arbetstillfällen. 

Delningsekonomin som marknadsekonomiskt fenomen är här för att stanna. Så länge människor kan dela information så kommer de försöka hitta sätt att matcha sina tjänster med kunderna. 

Det låter möjligen som något trivialt men är en av de största förändringarna av ekonomin sedan den moderna industrin revolutionerades med hjälp av serieproduktionen.