Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mathias Bred: Delade bilder av Nordstan

Det är inte bara politiker - utan också myndigheter - som har olika uppfattningar om Nordstan.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Att antalet ungdomar som uppehåller sig i Nordstan har ökat under de senaste åren har uppmärksammats av media och politiker. Bland annat har Expressen gjort en serie reportage om vardagen i ”Sveriges största ungdomsgård”. Uppmärksamheten har lett till flera olika politiska utspel både lokalt och nationellt. Men trots debatten verkar det fortfarande inte existera någon gemensam lägesbild av vilka ungdomarna är och hur samhället bäst ska hjälpa dem.

I politiken står hårdraget två bilder mot varandra.

Enligt ena bilden är situationen allvarlig och extraordinär. Nordstan beskrivs som ”arbetsförmedling för kriminella” där det finns en stor närvaro av gängbildningar som sysslar med droghandel, rån och snatterier. 

Enligt den andra bilden finns det visserligen problem i Nordstan, men dessa är mer normala sociala problem med till exempel ungdomar som mår dåligt. Situationen ska därför inte överdrivas och kan inte åtgärdas med strängare åtgärder från samhället.
De två bilderna följer delvis politiska linjer. Moderaterna i Göteborg vill stänga Nordstan då efter att butikerna stängt. Socialdemokraterna i Göteborg vill i stället satsa på att göra köpcentret mer attraktivt efter stängningsdags genom att föra in mer kultur.

De olika verklighetsuppfattningarna följer dock inte partigränserna helt och hållet. När Stefan Löfven gästade Göteborg passade han på att besöka Nordstan och göra utspel om slopade straffrabatter för mängdbrott och mer resurser till bekämpningen av gängkriminalitet. Socialdemokraterna använder alltså olika bilder av Nordstan i den lokala respektive nationella debatten.

På onsdagen presenterade Polisen i Göteborg och Sociala resursförvaltningen under en gemensam presskonferens varsin kartläggning av ungdomarna som uppehåller sig i Nordstan. Också deras bilder skiljer sig åt.

Enligt fältarbetarnas rapport är ungdomarna som de kommit i kontakt jämt fördelade på tjejer och killar. Det är stor spridning på deras bakgrund men hälften kommer från Sverige. Ungdomarna har ganska normala anledningar att vara i Nordstan som att träffa vänner eller att passera mellan skola och fritidsaktiviteter. Majoriteten av dem känner sig trygga i köpcentret, även om ”många tjejer upplever otrygghet i förhållande till vuxna män”.

Ungdomarna säger också att de vill ha fler centralt belägna ungdomsgårdar och ett antal av dem känner sig provocerade av polisernas och vakternas bemötande. Vidare uppges många ungdomar vara kritiska till den negativa bild som ges av Nordstan. Om fältarbetarnas kartläggning bör man veta att den gjordes mellan 17 och 21.30 på kvällen, och att man talade med de ungdomar som ville prata. 

Polisens lägesbild är lite annorlunda. Deras kartläggning går inte in på fördelningen mellan killar och tjejer. Däremot visar den  större koncentration till Afghanistan - dubbelt så vanlig som svensk. Den visar också att så kallade inre utlänningskontroller i nästan fyra fall av tio ledde till någon åtgärd. Polisen nämner att man gjort ett stort antal beslag av droger och att medborgarna verkar nöjda med att se poliser i Nordstan.

De två kartläggningarna kan användas av respektive sida i debatten om Nordstan. Som man ropar får man svar – också i Nordstan. Men som medborgare och medmänniska kan man känna frustration över att det ska ta år för både myndigheter och styrande att ens komma fram till något som liknar en gemensam lägesbild av vilka som uppehåller sig i stadens mest centrala rum.