Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Peter Hjörne Bild Stefan Berg Bild: Stefan Berg

Peter Hjörne: Debatten en soptunnebrand i ett tågvrak

Donald Trumps positiva covid-19-test lär kasta om valrörelsen. Frågan är om det stärker presidenten med sympatier, eller om det bidrar till bilden att han inte tagit smittan på allvar.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

En liten svensk lokaltidning, jag har glömt vilken, lär ha inlett en ledare om Vietnamkriget med "vi har länge varnat president Nixon". Säkert darrade han av skräck på samma sätt som nu Donald Trump när tidningar, stora och små, i Europa, förfasar sig över den bisarre och otäcke mannen i Vita Huset.

Det är emellertid inte Trump utan alla vi andra som borde vara skräckslagna över risken att herr US-presidenten Trump, som han kallas i Grönköpings Veckoblad, blir kvar ytterligare fyra år som "leader of the free world".

Liksom många andra hade jag satt väckarklockan, hasat mig upp och bänkat mig framför TV:n för att följa CNN:s direktsändning av den första av de tre presidentvalsdebatterna. Det var en skräckupplevelse och en chock, till och med för CNN:s erfarna panel.

CNN:s Washingtonkorrespondent Jake Tapper var inte nådig i sin kritik:

– Det där var en het röra, i en soptunnebrand, inne i ett tågvrak. Det var den värsta debatt jag någonsin sett. Men det var egentligen inte en debatt, det var en skam, främst på grund av president Trump, som använde tiden till att avbryta och inte följa debattreglerna, som han själv godkänt. Han gav sig ondsint på vicepresidentens son. När han bads ta avstånd från vit maktrörelsen nämnde han en neofascistisk grupp och uppmanade dem att "stand back, stand by". Vi kan diskutera vem som vann debatten och vem som förlorade den, men en sak är säker: det amerikanska folket förlorade i kväll, för detta var hemskt, sa Tapper.

Programledaren Anderson Cooper kom inte långt efter:

– Jag tror inte att jag någonsin har sett en president som helt saknar skam, helt enkelt är skamlös. Som är så "fett" omoralisk. Det finns inte en enda moralisk fiber i denne man. Jag vet inte vad som kom ut av den här debatten, jag vet inte vilken sida som vann, jag vet inte vad väljarna vill få ut. Kan någon som sett debatten veta vad Donald Trump vill göra de kommande fyra åren?

Nej, det var omöjligt. Från USA:s 45:e president kom mest invektiv, beskyllningar och osammanhängande tirader. Visserligen lockades Joe Biden några få gånger att förolämpa sin motståndare. Han bad Trump hålla klaffen, kallade honom clown och utsåg honom till "den sämste presidenten i USA:s historia", men han höll sig i huvudsak till att kritisera Donald Trump i sak och försökte redogöra för vad han själv vill åstadkomma om han blir vald till president.

CNN:s politiske senioranalytiker och Obamas förre rådgivare David Axelrod trodde att Donald Trump "kan ha satt punkt för sitt presidentskap i tisdagens debatt". Kanske är det för tidigt att räkna ut presidenten men debatten förbättrade i varje fall inte hans chanser. Sex av tio i CNN:s snabbundersökning ansåg att Biden vann debatten, bara 28 procent gav segern till Trump.

I ett avseende vann emellertid Donald Trump helt överlägset - lögnligan! Enligt en faktakontroll som gjordes under debatten var så gott som allt presidenten sa felaktigt. Bidens påståenden var i huvudsak korrekta, med några få undantag.

CNN har kritiserats för att vara lika Bidenvänligt som Fox News är Trumpvänligt. Det är sant att ingen av CNN:s kommentatorer hade något positivt att säga om president Trump. Men det är inte politisk aktivism eller partiskhet att säga att Trump avbröt, inte följde debattreglerna, var oförskämd och ljög. Det är fakta och det är en journalistisk uppgift att lyfta fram fakta men också att analysera och kommentera.

Det är egentligen märkligt att USA, som bevisligen är proppfullt av talang och begåvning, bara kan vaska fram två kandidater som båda med råge är 70 plus. Men Sleepy Joe, som Trump kallar Biden, visade sig vara starkare än sitt rykte. Han stod upp mot den aggressive presidenten och gick segrande ur den kaotiska striden.

Joe Biden är en av USA:s mest erfarna och rutinerade politiker. Till skillnad från Trump har han den uttalade viljan att vara hela USA:s president, att läka och hela ett djupt splittrat och polariserat land. Han har skickliga rådgivare och en spännande och dynamisk vicepresidentkandidat i Kamala Harris.

Kanske är denna duo precis vad USA behöver just nu - för att återupprätta det politiska ledarskapets värdighet och landets trovärdighet och ta tillbaka USA:s position i världen.

När Bill Clinton vann presidentvalet 1992 myntade hans valstrateg James Carville uttrycket "It's the economy, stupid" för att pränta in hos valarbetarna vad de skulle fokusera på för att ändra opinionen. Efter president Trumps besked att han testats positivt för covid-19 kan man snarare säga "It's the virus, stupid".

Presidenten vårdas nu i presidentsviten på militärsjukhuset Walter Reed och uppges må förhållandevis väl. Men Kinaviruset, som Donald Trump har envetnats med att kalla coronaviruset, förändrar valrörelsen fullständigt. Trump kommer inte att kunna kampanja som planerat och nästa debatt med Joe Biden den 15 oktober kan vara i fara. Dessutom är president Trump med sina 74 år och övervikt i riskgruppen och kan bli allvarligt sjuk.

Opinionsläget har varit förhållandevis stabilt i månader med ett klart försprång för Joe Biden. Att Trump och många av hans nära rådgivare nu testats positivt är en tydlig påminnelse för väljarna om att presidenten bagatelliserat viruset, negligerat sina medicinska experters råd och hånat Joe Biden för att han bär ansiktsmask. En majoritet av amerikanarna ansåg, redan innan Donald Trump testades positivt, att han hanterat coronakrisen illa. De lär inte bli färre nu.

Men opinionen kan också svänga till Donald Trumps fördel som den gjorde för den brittiske premiärministern Boris Johnson när han blev allvarligt sjuk men klarade sig. Ett är dock säkert - Donald Trumps och hans hustrus insjuknande har på ett ögonblick överskuggat presidentens usla första tv-debatt.