Stad med ekonomiska bekymmer.
Stad med ekonomiska bekymmer. Bild: Henrik Björnsson

De styrande i Göteborg måste orka ta svåra beslut

Mer pengar till skolan kan verka lovvärt, men skolan har redan fått tillskott och Göteborgs stad måste i nuläget spara i ladorna. Vad som framförallt krävs är kraft att prioritera samt skära i byråkratin.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

I måndags gick den styrande Göteborgsalliansen på en mina när Socialdemokraterna och Demokraterna gick samman och krävde återremiss av kommunbudgeten för 2020. I praktiken rör det sig om en markering. Alliansen lär i slutänden få igenom sin budget, om än möjligen med vissa modifikationer. S och D har inga planer på att samregera. De tre partierna till vänster om S – V, Mp och F! – har en uppgörelse med Alliansen om att släppa igenom styrets budget.

Debaclet visar på svagheten i att styra med bara 29 procent av väljarna bakom sig. Om Alliansen lyckas sitta mandatperioden ut – vilket bygger på oppositionens fortsatta splittring – så bör man inför nästa val försöka få till en annan lösning i ”regeringsfrågan” med ett bredare mandat.

ANNONS

I sak har oppositionen motiverat sin återremiss med att skolan får för lite pengar i budgetförslaget. Det tilltänkta tillskottet motsvarar inte den förväntade kostnadsökningen, i praktiken en liten nedbantning med andra ord. Knappast populärt i en tid när många lärare uppger att de går på knäna under en tung arbetsbörda och barngrupperna i förskolan upplevs som för stora. Att spara på skolan idag kan även leda till högre kostnader för samhället imorgon.

Ändå måste det sägas att skolan redan har fått ökade anslag i Göteborg, så sent som förra året. Sett i ett större perspektiv är det inte nödvändigtvis brist på ekonomiska resurser som är huvudproblemet för skolan. Arbetsmiljön bör stå i fokus, ordningsproblem och elever med bristande förkunskaper och motivation tar väldigt mycket energi och tid. Givetvis är det en situation som är komplex, och svårare att åtgärda än att skjuta till mer pengar, men pengar kommer inte lösa problemet om inte ledarskapet, insatserna och befogenheterna är de rätta.

Göteborgs kommun måste dessutom spara i ladorna. Kommunen lider av ett strukturellt ekonomiskt underskott. Antalet anställda tjänstemän och mellanchefer har ökat mer än vad som är hållbart de senaste åren. Göteborgs stad har dessutom flest kommunikatörer i landet, till en kostnad av över 400 000 kronor om dagen (SVT 27/3 2018). Det är uppenbart att organisationen är topptung. Givetvis kommer alla dessa tjänstemän och informationsproffs att göra allt för att motivera sin existens, men just därför krävs det en politisk ledning som orkar ta obekväma beslut och skära från toppen, även om det leder till sura miner i korridorerna.

ANNONS

Utmaningarna är många. Antalet barn förväntas öka i kommunen de närmaste åren. Göteborg kommer tappa 280 miljoner kronor årligen i statsbidrag från och med nästa år om regeringen får som den vill. Nästa lågkonjunktur står dessutom för dörren, med ökade utgifter och minskade intäkter i släptåg. Göteborg har redan en hög kommunalskatt (högre än i jämförbara städer). Det är ingen utväg att höja skatten varje gång debet och kredit inte går ihop. Tvärtom riskerar det att påskynda den olyckliga tendensen att höginkomsttagare flyttar till kranskommunerna, med urholkad skattekraft som följd. Problemen har negligerats under lång tid. Ett stort ansvar vilar på det tidigare S-styret. Men Alliansen har ansvaret för att dagens beslut inte bidrar till att förvärra läget inför framtiden. Det finns ingen anledning att svartmåla. Framtiden kan antingen bli ljus eller dyster. Det hänger i slutänden på om det finns kraft och mod att styra även i svåra tider.

ANNONS