Skjutningarna får aldrig normaliseras.
Skjutningarna får aldrig normaliseras. Bild: Johan Nilsson/TT

De rödgröna kan inte stoppa gängvåldet

Endast en borgerlig regering kommer vända på alla stenar för att stoppa dödsskjutningarna.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

I söndags blev två män beskjutna i södra Stockholm inom loppet av tre timmar. Först skadades en ung man i förorten Farsta i vad som beskrevs som ett angrepp från flera personer, enligt medieuppgifter. Senare under kvällen meddelades polisen om en död man bara några kilometer bort, i Skarpnäck.

Två månader in på året 2022 är det tydligt att skjutningarna fortfarande är ett allvarligt samhällsproblem. I skrivande stund har antalet skjutningar det här året uppgått till totalt 41 stycken.

Av 18 skjutna personer i januari månad dog sju. Januari 2022 klättrade därmed in på listan över de dödligaste månaderna vad gäller skjutningar i Sverige under de senaste åren. I december 2019 sköts tio personer till döds. Förra året sköts nio personer till döds i maj månad, samma siffra noterades dessvärre senare i augusti.

ANNONS

Det finns en risk att skjutningarna normaliseras, att våldet förminskas till enstaka notiser i pressen och att allmänheten slutar bry sig om en utveckling som blivit allt dödligare med åren. Skjutningarna sker ju främst i utsatta bostadsområden, långt bort från medelklassens villamattor och laptopfolkets öppna kontorslandskap. Vid enstaka tillfällen bryts kanske trenden, eller så sker ett brott som passerar en gräns och väcker allmän uppståndelse. Det som inte får ske händer. En polis skjuts till döds, en ung flicka hamnar mitt i en skottlossning, en granat slängs in i ett barns sovrum.

Det är lätt att raljera över statsminister Magdalena Anderssons (S) löfte om att vända på alla stenar för att stoppa våldet och kriminaliteten. Men tillsammans med den borgerliga oppositionens ihärdiga arbete att lyfta trygghetsfrågor bidrar statsministerns löfte till att hålla liv vid den akuta frågan om gängkriminalitet och skjutningarna som följer i dess fotspår.

Problemet med statsministerns löfte är bara den att hennes regering inte gjort tillräckligt. I snart åtta år har S suttit vid makten. Små men viktiga steg har tagits. Straffet för vapenbrott har skärpts. Regeringen har öppnat upp för ett system med kronvittnen. Fler utländska medborgare som begår allvarliga brott ska kunna utvisas.

ANNONS

Men det är inte i närheten av den reformagenda som den borgerliga oppositionen företräder. Moderaterna och Kristdemokraterna har på sina håll föreslagit kraftigt skärpta straff, nya polisiära verktyg och ökade resurser till de brottsbekämpande myndigheterna. Liberalerna likaså, men vid sidan av de nödvändiga, repressiva åtgärderna driver L även på för ett ambitiöst program mot segregationen i förorterna.

Tillsammans skulle de borgerliga partiernas politik kunna utmynna i ett systemskifte som länge behövts i svensk kriminalpolitik. Ett systemskifte där brottsoffer äntligen hamnar i centrum, där straffrabatter inte låter farliga individer släppas ut i förtid och där polisen har utökade verktyg för att förebygga och utreda brott.

S kommer att fortsätta närma sig den borgerliga oppositionen. Man har nämligen inget val. Det går inte att ignorera den negativa brottsutvecklingen. Men S kan inte förlita sig på sina tilltänkta samarbetspartners i det rödgröna blocket. Såväl Miljöpartiet som Centerpartiet avfärdar bärande delar av Moderaternas kriminalpolitik. Annie Lööf anser exempelvis att M-förslaget om visitationszoner skulle rasera förtroendet för polisen. Och allra längst ut i det rödgröna samarbetet återfinns Vänsterpartiet som inte vill veta av hårdare straff över huvud taget.

Det står därför klart att en ny, borgerlig regering är vad som behövs om det verkligen ska vändas på stenar för att stoppa gängkrigen som härjar i utsatta bostadsområden.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS