EU:s nya digitala kontrollsystem hotar både den personliga integriteten och rättssäkerheten.
EU:s nya digitala kontrollsystem hotar både den personliga integriteten och rättssäkerheten. Bild: Martin Meissner

Elias Nilsson: Därför ska staten inte titta på dina badande barn

Den svenska regeringen stödjer EU:s långtgående planer på att skanna igenom all privat datatrafik på internet. Det är ett svek mot väljarna.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Regeringen har plötsligt bytt fot och stödjer nu övervakningslagen Chat control i EU. Lagförslaget blev till för att stoppa spridningen av barnporr. Men det går mycket längre än så.

Det högst omstridda förslaget behandlas nu i EU. Tanken är att man genom att läsa all digital kommunikation ska kunna hitta olagliga bilder som sprids på internet. Det är lovvärt att skydda barn. Men ett gott syfte rättfärdigar inte vad som helst. Bängen ska numera inte bara tråla på gatan, utan även i din telefon.

Regeringen Kristersson var tidigare emot Chat control i dess ursprungliga tappning. Det lades då fram av EU-kommissionären Ylva Johansson (S), som var hjärnan bakom det hela, och fick hård kritik för att strunta i folks integritet. Men efter att den första versionen föll i Europaparlamentet omarbetades det. Den andra versionen ser lindrigare ut men är i själva verket lika långtgående.

ANNONS

Alla chattar, bilder och videosamtal ska sökas igenom av AI. Innan de ens har skickats. På så vis kan EU kringgå krypteringar som praktiskt taget alla populära chattjänster använder sig av. Men AI är trubbigt. Det ser ingen skillnad på lekande barn på stranden och övergrepp. Eller på en 17- eller 18-årig tjej. Det kan inte ens vi människor göra träffsäkert.

För vad händer med visselblåsare och maktens kritiker nu? Då EU får tillgång till alla meddelanden är källskyddet undergrävt. Att larma om missförhållanden i staten till en tidning blir inte längre anonymt. En mindre nogräknad regering, likt den i Ungern, kan skatta sig lyckliga att politiska motståndare nu går att övervaka på en helt ny nivå.

Appläkarbesök kommer också att läsas av. Det finns ännu inget undantag för videosamtal mellan patient och läkare. Likaså blir intima konversationer mellan par och semesterbilder på barn genomlysta. Vad ska en förälder svara när polisen knackar på och anklagar den för barnpornografibrott när man fotat de egna barnen i plaskpoolen och skickat till farmor?

Enbart Centerpartiet och Sverigedemokraterna röstade emot förslaget. Det är en ohelig allians som värnar integriteten. Moderaternas och Liberalernas kappvändning är skamlig. Särskilt eftersom de lockade röster i EP-valet med just motstånd mot Chat control.

ANNONS

Än är det inte över. Förslaget ska baxas igenom Europaparlamentet innan det träder i kraft. Då samtliga partigrupper röstade emot det ursprungliga förslaget finns det hopp även denna gång. Men med nya parlamentariker efter valet finns utrymme för kohandel. Massövervakningen kan mycket väl bli verklighet inom kort.

ANNONS