Generalkommissionären för FN:s organ för palestinska flyktingar, Philippe Lazzarini. (AP Photo/Bilal Hussein)
Generalkommissionären för FN:s organ för palestinska flyktingar, Philippe Lazzarini. (AP Photo/Bilal Hussein) Bild: Bilal Hussein

Elias Nilsson: Därför bör regeringen inte ösa pengar på Unrwa

Regeringen skickar mot bättre vetande 100 miljoner kronor till det dysfunktionella FN-organet.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Regeringen skickar mot bättre vetande 100 miljoner kronor till det palestinska hjälporganet Unrwa. Läget i Gaza är katastrofalt. Men ett borgerligt styre måste fatta det svåra beslutet att vilja lägga ner organet för fredens skull.

Efter Hamas attack mot Israel den sjunde oktober i fjol anklagades flera anställda vid Unrwa för att ha deltagit i slakten. Helt i sin ordning slutade flera stora bidragsgivare, däribland USA och Sverige, att skänka pengar till organet. Totalt frystes 450 miljoner dollar i bistånd. Men nu har flera länder mjuknat.

Att palestinierna har sitt eget flyktingorgan är märkligt. Unrwa uppstod 1949 efter att arabländerna invaderade Israel. Sedan dess har organet förevigat det palestinska flyktingskapet. Alla kommande generationer får också flyktingstatus. Oavsett om de flytt eller ej. På så vis ökar antalet flyktingar för varje generation. Och då de arabiska grannländerna kan skylla på flyktingskapet för att förvägra dem medborgarskap.

ANNONS

Huruvida Unrwa-anställda deltog i terrorattentaten eller ej har inte gått att belägga enligt FN. Dock sparkades de anklagade illa kvickt. Men organets vara eller icke vara är en fråga om särbehandling. FN:s andra flyktingorgan, UNHCR, ansvarar för världens alla flyktingar. Förutom Palestinierna. Den särskilda statusen har lett till att Unrwa kunnat utnyttjas av bland annat Hamas.

Unrwa sköter även Gazas utbildningssystem. I flera fall har antisemitism lärts ut till barnen. Martyrer och terrordåd hyllas. På så vis skolar man morgondagens islamister och terrorister. Eller åtminstone ökar toleransen för Hamas styre.

Att Unrwa tillåts sköta stora delar av Gazas välfärd göder Hamas. Vissa vill hävda att det är det enda sättet för Gazaborna att få en dräglig utbildning och vård. Men när Hamas slipper sköta de välfärdstjänster som förväntas av ett styre saknar folket anledning att byta ut dem.

Att biståndet ges i dollar är också vanskligt. När dollarn måste växlas mot en av de olika lokala valutorna i Hamas växlingskontor kan biståndet förskingras. Även materiell hjälp, som tält och mat, vill Hamas lägga rabarber på eftersom de enkelt kan säljas vidare för profit. Det är den mörka sidan bakom bistånd. Samtidigt som invånarna lider kan vår hjälp göda terrorismen.

ANNONS

Det är märkligt att regeringen väljer att ge pengar till en så genomrutten organisation. Den borde inte ens finnas. Regeringen borde sätta en tidsgräns för när man slutar ge pengar till Unrwa. Det är svårt att på studs ersätta all den infrastruktur som organet trots allt har i Gaza. Men på sikt är det nödvändigt att ersätta dem, förslagsvis med UNHCR eller Röda halvmånen.

Det är bitter medicin att lägga ner ett flyktingorgan. Oppositionen, och säkert många av de egna, kommer att kritisera regeringen. Men det är det rätta beslutet. Så länge Unrwa finns blir freden svår att nå.

ANNONS