Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Dan Korn: Sveriges lånta fjädrar

Det rena opåverkade samhället har aldrig funnits

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästskribenter representerar ett bredare politiskt spektrum.

Den nionde april i år hölls en paneldiskussion på Svenska Institutet kallad Sveriges lånta fjädrar. I inbjudan till diskussionen står:

Drömmen om ett enhetligt kulturellt samhälle växer sig idag allt starkare i många länder, också i Sverige. Drömmen bygger på en önskan om att alla talar samma språk och har samma kulturella tillhörighet. Men hur enhetlig är svensk kultur? Och hur svensk är den?

Det är en välkänd trall, att man tror att det bästa sättet att bekämpa främlingsfientlighet är att ifrågasätta om det överhuvud finns något som kan kallas en svensk kultur och hävda att allt egentligen är lånta fjädrar. Strindberg använder den metoden i Röda rummet:

Säg mig något svenskt skaldestycke, konstverk, musikstycke, som är specifikt svenskt, hvarigenom det skiljer sig från alla icke-svenska! Visa mig en svensk byggnad! Det fins icke, och fins det, så är det antingen dåligt eller är det bildadt efter utländskt mönster.

Etnologen Ingvar Svanberg har skrivit en text kallad Finns det en svensk kultur? Han svarar genom att räkna upp massvis med exempel på hur svenska företeelser har ursprung i andra länder. Inte ens språket är svenskt, eftersom det innehåller så många låneord, enligt Svanberg. Kaffedrickande är det definitivt inte. Nej ända in i sänghalmen är vi inte svenska:

Inte ens vårt sexualliv har stått opåverkat av invandrare. Det var tack vare norskan Elise Ottesen-Jensens och den av henne skapade organisationen RFSU:s omfattande upplysningsverksamhet som svenskarna inte bara fick modern familjeplanering utan också ett avspänt förhållande till sin sexualitet.

Detta är alltså inte ett skämt, utan det är en text som tryckts i flera tidskrifter och sen 1999 ingår i en bok tryckt i flera upplagor, avsedd för universitetsstudier. I samma bok ingår de klassiska exemplen på Sveriges eviga skam; rasbiologi och tvångssteriliseringar, men av någon anledning säger inte Svanberg att dessa fenomen också är inlån. Det är den kultur vi vill vara stolta över han har i skottgluggen. I samma text citeras Tegnérs ord, som i vår tid Fredrik Reinfeldt moderniserat, att all bildning står på ofri grund, blott barbariet var en gång fosterländskt.

Men läs fortsättningen av dikten:

Men vett blef plantadt, jernhårdt språk blef brutet,

och sången stämd och lifvet menskligt njutet,

och hvad Gustaviskt var blef derför äfven Svenskt.

Alltså, impulsen utifrån omformas efter ett tag och blir en del av kulturarvet. Det är därför den importerade drycken kaffe, serverad med sju sorters kakor, är något av det svenskaste som finns. Det är därför den latinamerikanska dansen tango blivit en självklar del av finsk kultur. Det är därför nordnorska ungdomar står för världens största andel heavy metal-band. Man kan alltså säga att de lånta fjädrarna så småningom blir som dalmålningarnas kurbitser. Det rena opåverkade samhället har aldrig funnits, men visst finns en svensk kultur. Vi behöver inte välja mellan svenskt och europeiskt, utan bejaka båda sidorna av vårt kulturarv.