Dags att ta Brunnsparkens problem på allvar

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Brunnsparken har under lång tid upplevts som en otrygg plats av förbipasserande. Dettahar man frånkommunens sida försökt ändra på,bland annat genom bättre belysning, beskurna träd och en renovering av fontänen.

Trots att det inte gett önskad effekt vill park- och naturförvaltningen se mer av samma vara och begär 20 miljoner kronor för attännu en gångrusta upp parken. Bland annat vill man ”att den ska användas som ett grönt väntrum för att få bättre koppling till kollektivtrafiken” (GP 21/9).

Det är allmänt känt att Brunnsparkens problem handlar omsynligkriminalitet. Då är det märkligt att fokusera så mycket på parkens estetik. Åtgärder som ökad belysning kanvisserligengöra en plats mer trygg men det finns en gräns för hur mycket det kan hjälpa. Och det är inte bara på kvällen som Brunnsparken är en otrygg plats; så sent som i augusti blev en ung man knivhuggen mitt på ljusa dageni parken(GP 13/8).

ANNONS

Händelsen är inte unik och vid sidan av våld förekommer till exempel narkotikahandel. Om manpåallvarvill fåmänniskor att känna sig mer trygga måste Göteborgs politikerocksåvidta åtgärder mot den kriminalitet som orsakar otryggheten.

De 20 miljoner kronor som förvaltningen har begärt skulle i stället kunna läggas på kommunala ordningsvakter. I ett läge där det råder stor polisbrist och resurserna inte räcker till skulle det kunna göra stor skillnad.

Som det ser ut i dag får dock inte ordningsvakter ingripa i parken. För att det ska vara möjligt måste området först utgöra ett så kallat paragraf 3-område (vilket anspelar på tredje paragrafen i lagen om ordningsvakter) vilket innebär ett begränsat område där ordningsvakter får utökade befogenheter.

Redan i dag finns ett 40-tal områden i Göteborg som lyder under denna paragraf, däribland Nordstan.Vakterna som arbetar där kan alltså inte ingripa om något händer i Brunnsparken. Eftersom de existerande paragraf 3-områdena är utspridda och avgränsade vill Alliansen i Göteborg att dessa områden ska bli fler och mer sammanlänkade. Som ett första steg har de föreslagit att Brunnsparken-Gustaf Adolfs torg med intilliggande kollektivtrafikhållplatser samt Kanaltorget ska utgöra sådana områden.

Men Alliansen vill göra mer än så. I sin budget presenterades under rubrikenÅterta Göteborgtio förslag för 30 miljoner kronor. Ett av dessa, som skulle kunna vara aktuellt för Brunnsparken, är ökad kameraövervakning. Kontrasten gentemot det rödgröna styrets prioriteringar är stor. Först när ovanstående åtgärder har införts kan det vara aktuellt att diskutera utformning av fontäner.

ANNONS
ANNONS