Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, vädjar till omvärlden om ökat stöd.  Bild: Niels Ahlmann Olesen
Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, vädjar till omvärlden om ökat stöd. Bild: Niels Ahlmann Olesen

Daniel Åkerman: Dags att öka stödet till Ukraina

Ukrainas kamp är vår. Svensk försvarsindustri tillhör de bästa i världen och vi kan underlätta den ukrainska försvarskampen genom att skicka artilleri. I förlängningen gäller det vår egen säkerhet.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har bjudit Magdalena Andersson att besöka landet. Det ska ha skett under diskussioner om Ukrainas status som kandidatland till EU, skriver presidentens officiella Twitterkonto (22/6). Zelenskyj tackade även Sverige för vårt stöd, såväl materiellt som politiskt. Statsministern bör självklart tacka ja till inbjudan, då hon är en av få europeiska ledare som ännu inte rest till det krigsdrabbade landet.

Ännu bättre vore om ett sådant besök kombinerades med utökade svenska insatser för att säkra en ukrainsk seger. För tyvärr är mer internationellt stöd nödvändigt, trots att kriget hittills går till Ukrainas fördel. Den upphaussade ryska offensiven i Donbass har efter mer än en månad endast uppnått begränsade framgångar.

Men motståndet har inte skett utan kostnad. I en intervju med den amerikanska tidskriften National Defense (15/6) förklarade Ukrainas vice försvarsminister Denys Sharapov att armén har förlorat mellan 30 och 40 procent av sin tunga materiel. Alltså exempelvis stridsvagnar, pansarfordon eller artilleri. Ukraina skulle sakna egen produktionsförmåga att ersätta samtliga förluster även utan ryska angrepp. Ändå täcker leveranserna från andra länder bara mellan 10 och 15 procent av de ukrainska försvararnas behov. Något som inte heller hjälps av att många löften fortfarande inte infrias, inte minst drar Tyskland ännu ut på sina utlovade försändelser av tunga vapen.

I detta läge kan och bör Sverige spela en framträdande roll, då vår vapenindustri har särskild kompetens. Från ett möte med Zelenskyj bör Magdalena Andersson ta med sig en lista över Ukrainas behov som vi i Sverige kan fylla. Ett behov som lyfts fram som särskilt viktigt av Sharapov är modernt långdistansartilleri. Regeringen skulle därför kunna öka beställningen av det Boforstillverkade Archer-systemet för att kunna donera delar av Försvarsmaktens artilleri. Det skulle förvisso sänka den svenska förmågan, men just nu ligger frontlinjen för Sveriges försvar i Ukraina.

Så länge ryska styrkor är uppbundna i Ukraina, kan de inte angripa svenskt territorium. Som försvarsbloggaren Lars Wilderäng har uppmärksammat har dessutom flera ryska förband som potentiellt skulle kunnat delta i ett anfall mot Sverige slagits ut i striderna i Ukraina. Ukrainska framgångar stärker högst konkret vår säkerhet. Förutom vapen bör vi även kunna bidra med humanitär hjälp, såsom sjukvårdsutrustning, och ekonomiskt bistånd då den ukrainska ekonomin har minskat kraftigt på grund av kriget. Vi bör göra allt vi kan för att hjälpa ukrainarna att stå emot de ryska angreppen och i längden befria hela sitt land. En blågul seger i Ukraina är lika mycket värd som en blågul seger här.