Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ann Linde (S)

Aleksandra Boscanin: Dagens invandring inte som den från Balkan

Invandringen från Balkan kan inte användas som argument för att försvara den migrationspolitik Sverige hade fram till 2015.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Sverigebilden ska räddas. Regeringskansliet har på sociala medier börjat sprida vad de själva kallar för fakta – på engelska, avsett för en internationell publik – om vårt land. Deras definition av fakta tycks emellertid vara ganska vid.

Bland annat har det twittrats ut ett citat från EU- och handelsminister Ann Linde (S). Budskapet: Sverige lyckades bra med att integrera flyktingarna från Balkan och därför har vi goda chanser att lyckas även nu.

90-talets flyktinginvandring från Balkan kan dock inte likställas med den som skett till Sverige på senare år. Volymerna skiljer sig åt; nästan dubbelt så många sökte asyl här rekordåret 2015 jämfört med rekordåret 1992. Dessutom var volymerna åren innan 1992 relativt låga, vilket inte är fallet för åren innan 2015.

Men det är inte bara antalet asylsökanden som skiljer sig åt. Dagens flyktingar kommer från länder där skillnaden i såväl kultur som humankapital är större. Därtill har Sverige större bostadsbrist idag än på 90-talet vilket torde innebära risk för ökad segregation.

Invandringen från Balkan kan därför inte användas som argument för att försvara den migrationspolitik Sverige hade fram till 2015. Inte heller kan en sådan liknelse kallas för fakta.