Dagens elever behöver lugn och ro

Möjligheten att ständigt vara uppkopplad till sociala medier utgör ett distraherande moment i klassrummet.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Omedelbar information och direkt kommunikation är helt otroliga redskap. Men de är också precis det - redskap. Smarta telefoner är oumbärliga men de har också en tendens att helt ta över ens liv.

Det märks inte minst i klassrummet, där alltför många elever pillar på sina telefoner under lektionstid.

Möjligheten att ständigt vara uppkopplad till sociala medier utgör ett distraherande moment i klassrummet. Elever blir okoncentrerade, följer inte med i undervisningen och lyssnar inte på läraren.

Katarina Gospic är hjärnforskare och har en del att säga om hur vi fungerar som människor. Hennes slutsats om hur vi ska arbeta optimalt på en arbetsplats går också att applicera på skolan: ”Det är lugn och ro som gäller”, människor måste ha tid att fokusera. Därför bör mobiltelefoner vara avstängda. Att återuppta fokus efter att ha blivit avbruten kan ta uppemot 25 minuter (Semcon 16/11-2015).

ANNONS

Skolan handlar inte enbart om inhämtning av kunskap. Det är en plats där inlärningsdisciplin och förmågan att fördjupa sig i en uppgift tränas. Om eleverna hela tiden har tillgång till mobiltelefoner påverkar det deras koncentration under lektionerna.

Det framgår även av en ny rapport från Skolverket som visar att 28 procent av gymnasieeleverna upplever att de blir störda av sina mobiltelefoner (SvD 5/4). Myndigheten efterfrågar en strategi för digitala redskap i skolan.

Det bör vara en självklarhet. I framtiden kommer mobiltelefoner och läsplattor förmodligen spela en större roll i undervisningen. Men mycket talar för att dagens elever inte klarar av att balansera uppkopplade telefoner och lärarledda lektioner.

Som det är just nu slår mobiltelefonerna extra hårt mot elever som har svårt att koncentrera sig. Därför bör skolledningar runt om i landet på allvar diskutera om mobiltelefoner bör vara tillåtna på lektionstid.

”Om alla sitter och tittar på mobilen under ett möte kommer ingen vara speciellt effektiv.” påpekar Katarina Gospic. Det gäller i allra högsta grad även undervisningen i klassrummet.

ANNONS