Migrationsverket i Solna.
Migrationsverket i Solna. Bild: Marcus Ericsson/TT

Daniel Åkerman: Därför har Sverige inte kunnat utvisa dömda brottslingar

I fyra och halvt år har svenska myndigheter försökt utvisa den dömda rånaren men hemlandet Somalia vägrar ta emot honom. Ska vi få kontroll över migrationen till Sverige måste vi sätta press på hemländerna.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

I ett reportage i DN (26/5) beskrivs hur Mohamed, 23, efter att ha avtjänat två års fängelse för tre rån skulle ha utvisats till Somalia år 2019. Det har dock inte kunnat genomföras eftersom det inte skulle ske frivilligt. Alla länder vill inte ta emot sina egna medborgare. Somalia är ett av dessa.

Tills vidare får Mohamed sitta inlåst i häkte eftersom risken bedöms som hög att han annars skulle gå under jord. Det är fullt rimligt att personer som ska utvisas sitter inlåsta även om det tar lång tid att hantera ärendet. Vi behöver inte fler människor som försvinner i skuggsamhället.

ANNONS

Mohamed är en av 21 personer som i dagsläget sitter inlåsta i väntan på utvisning. Men dessa kan komma att bli fler i framtiden. Omkring 700 personer är dömda till utvisning varav hälften fortfarande avtjänar sina straff. Och regeringen arbetar för att utvisning ska bli huvudregel vid grova brott. Då kommer det inte fungera att hemländerna bara tackar nej till att ta emot sina medborgare.

För att kunna utvisa personer som begår brott i Sverige, även mot deras vilja, måste regeringen sätta press på hemländerna. Ett verktyg som gärna får användas är att minska eller helt strypa biståndet till länder som inte samarbetar.

Somalia tog exempelvis emot nästan 777 miljoner kronor från Sida förra året. Varav 540 miljoner är utvecklingsbistånd som skulle kunna dras in utan att det humanitära arbetet påverkas.

På ett seminarium anordnat av Axess Magasin och TV (26/5) med migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M), förklarade hon glädjande nog att frågan är högt prioriterad. Skälet till att det inte gjorts tidigare är att flera olika departement har varit inblandade utan samordning. Andra länder har därför fått olika budskap från migrationsministern, biståndsministern, handelsministern och utrikesministern.

Det är lätt att misstänka att den förra, socialdemokratiska regeringen inte bryddes av de dubbla budskapen. På så vis kunde den försöka vinna tillbaka SD-väljare utan att stöta bort sina traditionellt biståndsvänliga gräsrötter.

ANNONS

Malmer Stenergard berättade dock att den nya regeringen kommer tala med en röst i bistånds- och migrationsfrågor. Ett annat verktyg som regeringen arbetar för att införa på EU-nivå är att neka visumansökningar från länder som inte tar emot sina egna medborgare. Eftersom det ofta är de styrande klasserna i hemländerna som vill resa till Europa kan det ge bra effekt.

Att dömda brottslingar inte får stanna i Sverige är ett lackmustest för en fungerande och rättvis migrationspolitik. Förhoppningsvis kommer fyra och ett halvt års väntan på utvisning snart vara historia.

LÄS MER: Sverige, landet som inte utvisar brottslingar

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS