Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Förändring. Sahra Wagenknecht har rört om ordentligt i tysklands vänsterparti. Bild: Michael Sohn

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Cwejman: Vänstern i Tyskland gör helomvändning i migrationsfrågan

Traditionellt har Vänsterpartiets systerparti i Tyskland, Die Linke, arvtagare efter Östtysklands kommunistparti, förordat en generös asylinvandring till Tyskland. Det kan komma att ändras

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

En debatt har pågått under hela året om partiets inställning i invandringspolitiken. En falang i partiet, anförd av Sahra Wagenknecht, gruppledare för partiet i Förbundsdagen, har hävdat att tysklands invandringspolitik måste ändra riktning och att dagens omfattning både är ohållbar och skapar problem för såväl arbetsmarknaden som välfärdsstaten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Som ett led i detta grundade Wagenknecht detta år en utomparlamentarisk vänsterrörelse, Aufstehen, med syftet att mobilisera vänsteranhängare och locka tillbaka missnöjda väljare som gått till det högerpopulistiska partiet Alternativ für Deutschland.

Inne i partiet utgör Wagenknecht inte bara en röststark opposition mot Die Linkes migrationspolitik, hon anser även att samarbetet med Socialdemokraterna, SPD, i Berlin har varit skadligt och inneburit för många kompromisser med partiets socialistiska ekonomiska politik. I stället förordar hon en radikal antikapitalistisk politik. Samtidigt är hon mycket kritisk mot EU och NATO och vill att Tyskland närmar sig Ryssland

Europas ytterkantsvänster håller på att delas upp. Ena sidan vill snarast förenkla för invandring till kontinenten och anklagar de som vill motsatsen för att fiska i grumliga vatten. Anklagelser som Wagenknecht värjer sig emot.

Wagenknecht har rätteligen identifierat ett problem: Vänstern har tappat kopplingen med väljarbasen, det vill säga arbetare som inte sällan förlorat på strukturomvandlingar och en överbelastad välfärdsstat. Med tanke på att Die Linkes stöd är starkast i det forna Östtyskland är oron inte obefogad. Det är i samma del av Tyskland där Afd har haft sin absolut snabbaste tillväxt.

Men lösningen är inte aptitlig. En migrationspolitik som rättar mun efter matsäcken är en sak. Men i Wagenknechts utförande blir det som en blandning av den yttersta vänstern och den yttersta högerns politik. Utvecklingen är kanske att vänta i fler europeiska länder där vänsterpartier senfärdigt insett att deras väljare lämnar den för nya högerpartier.