Cwejman: Politiker prisar ett musikliv som deras politik förtrycker

Många politiker talar sig varma för den alternativa kulturen i Göteborg. Men få förstår dess villkor och förutsättningar.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Det händer att Göteborg uppmärksammas utomlands. Med några års mellanrum skickar New York Times resereportrar till staden. 2007 beskrev Andrew Perren Göteborg som en stad med något av en nybyggaranda som påverkat såväl arkitektur som matkultur. En stadsmiljö som beskrevs som både burdus och kamratlig.

I maj månad innevarande år publicerades i samma tidning ett resereportage där läsaren bland annat kunde lära sig om Göteborgs ”blandade musikscen, inspirerande konst och bryggerier i världsklass”. Detta bland många andra, för göteborgare, smickrande superlativ (NYT 10/5).

Ska man förstå det som skapar ett levande musikliv, vilket New York Times beskriver som utmärkande för Göteborg, får man leta både bland den kommersiellt ordnade musikscenen och dess ideellt, icke-vinstdrivande motsvarighet. Göteborg är inte stort, och många artister och band skulle aldrig vara aktuella för de stora scenerna om de inte mjukats upp och gjort sig kända för en bredare publik genom idogt turnerande på de små scenerna.

ANNONS

Det smala musiklivet går sällan runt ekonomiskt. Vilket även gäller i Göteborg. Det existerar för att vissa är engagerade och ger av sin tid i utbyte mot att staden får ett ännu bättre utbud av kultur. Det är en typ av verksamhet som på sikt även gynnar det kommersiellt drivna kulturlivet då såväl både publik som det sammantagna intresset blir större.

Tyvärr har detta ideellt drivna musikliv fått det allt svårare i Göteborg. Den kanske främsta scenen för alternativ musik, Truckstop Alaska, fick i våras påhälsning av kommunen och en rad myndigheter. Det talades om nedläggning men klubbarrangörerna gav inte upp. Det där blandade musiklivet som ofta prisas som ett av Göteborgs kännetecken är i fara. Från politiskt håll händer emellertid inte mycket.

I Göteborgs-Postens intervju med Mariya Voyvodova, socialdemokrat och ordförande i kulturnämnden tillika Göteborgs mest inflytelserika kulturpolitiker, handlade kulturens förutsättningar enligt Voyvodova främst om omfattningen på det ekonomiska stödet. (GP 20/7) Det mest framåtsyftande som hördes från nämndsordföranden var att man kanske skulle söka mer EU-pengar. Om Truckstop Alaska hade Voyvodova inte mycket att säga. Hon ville inte blanda sig i debatten ”när flera myndigheter håller på att granska verksamheten”.

Det är ett märkligt uttalande från den politiker vars främsta uppdrag det är att värna kulturens ställning i Göteborg. Flera, men inte alla, av föreskrifterna som reglerar verksamheter som Truckstop Alaska är beslutade lokalt och kontrolleras även av kommunens tjänstemän, däribland Miljöförvaltningen. Voyvodova ska givetvis inte behöva förekomma myndigheternas beslut. Men nog borde man kunna vänta sig ett och annat ord om förutsättningarna för musiklivet i Göteborg?

ANNONS

Kommunen har ett regelverk som inte accepterar icke-vinstdrivande verksamheter. De ställs inför ett ultimatum: Bli näringsverksamheter eller lägg ned. Problemet är att en stad av Göteborgs storlek inte kommer ha samma utbud av musikevenemang om allt skulle anordnas inom ramen för kommersiella verksamheter.

Det här är inte en fråga som löses genom kulturstöd utan genom en förändring av de regler som Miljöförvaltningen och Tillståndsenheten måste foga sig efter. Om inte stadens tyngsta kulturpolitiker begriper kopplingen mellan politik och kulturens möjligheter – vem ska då göra det?

Truckstop Alaska förklarade i ett pressmeddelande att de önskar att: ”Reglerna som förbjuder vår verksamhet ändras”. Där har vi problemets kärna och det som politiker i Voyvodovas position måste ta ställning till: Ställer de sig bakom regelverken som gör att klubbar som Truckstop Alaska tvingas lägga ned eller är de öppna för reformer?

Ska Göteborg sola sig i glansen av välvilligt inställda resereportage om det vitala musiklivet räcker det inte från politiskt håll att tala sig varm för den alternativa kulturen. Politiker som lovar mer satsningar har Göteborg gott om, även inom kulturpolitiken. När ska vi få politiker som förstår sambandet mellan regleringar och förutsättningarna för den kultur som såväl göteborgare som besökare till staden så ofta prisar?

ANNONS
ANNONS