Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Demokraternas partiordförande Martin Wannholt Bild: GP

Adam Cwejman: Cwejman: Maktskifte kan bli verklighet i Göteborg

Den av GP beställda Sifo-mätningen ger en helt ny bild av väljarnas stöd i Göteborg. S är i princip jämnstora med Demokraterna, ett parti som knappt existerade för ett halvår sedan. M är med god marginal större än S och det öppnar för ett välkommet maktskifte.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Partisekreterare brukar säga att den enda opinionsmätning som spelar någon roll är den på valdagen. Visst är det så. Men den politiker som ignorerar mätningar får snart se sig om efter ett nytt jobb. Så är det med den av GP beställda Sifo-mätningen.  Om siffrorna står sig till september är det en politisk förskjutning som kommer gå till historien. 

Socialdemokraterna är i princip jämnstora med Demokraterna, ett parti som knappt existerade för ett halvår sedan. Moderaterna är med god marginal större än Socialdemokraterna och det öppnar för ett välkommet maktskifte. Vänsterpartiet är på ögonhöjd med Göteborgs klassiska röda maktparti. Sverigedemokraterna i Göteborg, som alltid halkat efter på riksplanet, lyckas trots de eviga skandalerna och avhoppen ändå få ihop omkring tio procent av väljarstödet. Den socialdemokratiska hegemonin i Göteborg är därmed bruten. Partiet kan inte längre blint lita på att väljarna lojalt ställer upp i varje val.

Att Demokraterna så snabbt lyckats få ett fotfäste i opinionen säger något viktigt om folkviljan i Göteborg. Det intressanta är att det dessutom inte sker på bekostnad av Vägvalet som ligger kvar runt sex procent. Väljarna tycks vilja ha fler förändringsbenägna alternativ. Och detta har de rätt i att längta efter. Det är mycket som inte står rätt till i Göteborg. Hanteringen av Västlänken, tondövheten inför protesterna mot densamma, korruptionsskandalerna och den skakiga förändringstakten i staden har fått många invånare att knyta näven i fickan.

Bland seniora väljare i Göteborg är Demokraterna lika stora som Socialdemokraterna och Moderaterna tillsammans: i den gruppen får de nästan en tredjedel av väljarna. Det är ingen opinionsförändring. Det är en politisk jordbävning. Göteborg har fått sin motsvarighet till En Marche, den franska presidenten Macrons parti som skapades nära inpå presidentvalet. 

Demokraternas styrka bland äldre göteborgare motsvaras bara av Vänsterpartiets stöd bland väljare i åldern 18 till 29 där partiet är störst med över 26 procent. Det intressanta i sammanhanget är dock att bland väljarna i åldern 30-49 har Moderaterna en trygg majoritet på 24 procent medan Vänsterpartiet "bara" får ihop 12,7 procent.

Den politiska förändringen i Göteborg kan vara en lokal företeelse utan bäring på rikspolitiken. Vad gäller Demokraterna är det tveklöst så. Men den större lärdomen av denna historiska opinionsmätning är att vad som helst kan hända i svensk politik framöver. Det är tvära kast och inget parti, oavsett hur tryggt det känner sig, kan ta väljarnas stöd för givet. Bryt förtroendet tillräckligt många gånger och väljarna straffar dig. Frågan är om Socialdemokraterna har förmågan att dra några slutsatser av nederlaget. De har ett par månader på sig.

Den 24e april samlas kommunfullmäktiges partier i Stenhammarsalen inbjudna av GP Live för att debattera lokalpolitiken. Där kommer kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson behöva kämpa för sin politiska överlevnad. Demokraternas partiordförande Martin Wannholt, den uteslutna moderaten med både före detta socialdemokrater och miljöpartister i sin laguppställning, och vars parti Hermansson försökte stämpla som "populistiskt", kommer ingen kunna ignorera längre. Göteborg går mot förändring.