Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Ernst Henry Photography
Bild: Ernst Henry Photography

Adam Cwejman: Cwejman: Halvtidshumanisterna sover fortfarande

Är man kritisk mot att en tidning som högerextrema Nya Tider ska närvara på Bokmässan bör man väl även vara det om kommunistiska Proletären gör det. Eller gäller dubbla måttstockar?
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Engagemanget mot Nya Tiders närvaro på Bokmässan tycktes aldrig ta slut förra året. Namnlistor, alternativa mässor och inställd medverkan. Tidningen Djungeltrumman avbröt samarbetet med mässan då de inte ville ”sammankopplas med rasism”.

Att en obskyr publikation, vars innehåll ingen förutom de närmast sörjande brydde sig om, skulle göra mässan högerextrem var rätt långsökt. Dessutom var tidningens monter så perifer och liten att de flesta av mässgolvets kaffemaskiner framstod som stora i jämförelse.

Kort och gott gjorde Nya Tiders Närvaro inte Bokmässan till någon högerextrem tummelplats.

Men det störde ordentligt Bokmässans i grunden kommersiella uppdrag att uppmärksamma och sälja litteratur. Att de därför skulle porta tidningen var rätt rimligt. Om inget annat än av ren självbevarelsedrift. Ingen vill ha den typen av negativ uppmärksamhet år efter år.

De massiva protesterna mot Nya Tider var således rätt framgångsrika. Men det är historia nu. Frågan så här i efterhand är om det skulle upprepas om någon annan radikal men obetydlig aktör dök upp? Svaret på den frågan är: Ja om det skulle röra sig om en högerradikal tidning, nej om det rör sig om en vänsterextrem motsvarighet.

I augusti månad deklarerade Kommunistiska partiets tidning Proletären stolt att ”arbetarna kommer till Bokmässan!”. Tidningen ska ha monter på mässan med en rad programpunkter.

Att tidningen för Sveriges mest extrema vänsterparti ska delta på mässan har givetvis inte renderat en endaste proteststorm. Inte ens högern bryr sig. Det är ändå rätt vettigt. För vad ska Proletären egentligen orsaka för skada? Kommer Bokmässan bli marxist-leninistisk? Nej.

Ingen har i skrivande stund sagt upp samarbetet med mässan på grund av kommunisterna. Protestbreven lyser med sin frånvaro. Ingen har ”satt ned foten” som idéhistorikern Patricia Lorenzoni så bestämt uttryckte det förra året. De 150 författarna som skrev under ett upprop mot Nya Tiders närvaro förra året syns inte till nu.

Proletären är alltså tidningen som utan omsvep hävdar att den med våld genomförda ockupationen av Tjeckien 1948 var legitim och demokratisk. En tidning som gör allt för att urskulda den venezolanska regimens massiva människorättsövergrepp. Tidningen som konsekvent tonar ned diktaturers förbrytelser på Kuba och i Nordkorea. En tidning tillhörande ett parti som förordar avskaffandet av den liberala demokratin medelst våldsam revolution och som förklarade massmorden på 1930-talet i Sovjetunionen med ordet "byråkratisering"..

Det är som Leonard Cohen ilsket förklarade i en intervju med Judisk krönika 1993: ”Europas intellektuella vänster har ett uselt stamträd”. I år gör de sitt stamträd heder: Skit i de vänsterextrema. De vill väl ändå väl. Och glöm de där gamla misstagen! Det var längesedan, ingen minns väl 1930-talet?

Här hade de ändå ett ypperligt tillfälle att visa sitt engagemang för de symboliskt viktiga principfrågorna! Men tyvärr sover halvtidshumanisterna fortfarande. Humanister på halvtid som aldrig tycks inse att deras högtravande moraliska indignation förpliktigar: Är man så vaksam inför att en politiskt suspekt tillika obetydlig tidning som Nya Tider ska stå inklämd i ett hörn så ska man väl inte vara sämre om Proletären gör det. Tystnad är oftast bara tystnad. Men i det här fallet är den väldigt talande.