Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Modernt. Matmarknader som denna i Århus passar perfekt för det nordiska klimatet.

Adam Cwejman: Cwejman: Göteborg borde inspireras av Århus

Ska utelivet i Göteborg utvecklas krävs den politiska viljan att släppa fastigheter och beslutsmakten till privata aktörer. Göteborg borde inspireras av danska Århus där ett gammalt bussgarage gjordes om till en matmarknad.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

När politikerna behagade tillåta så kallade ”food trucks” i Göteborg var det omtalat: Äntligen händer det! Göteborg bjöd, sannolikt sist i Europa, in ett fullständigt vardagligt sätt att köpa och äta mat. Men food trucks fungerar inte hela året i Sverige. Vem vill försöka mysa med en skål mat utomhus medan det blåser kuling och regnet smattrar i ansiktet?

Det saknas fortfarande något i Göteborg halvvägs mellan klassiska restauranger och gatuköksmat. Lindholmen food market som öppnade är en bra början – men är sällan öppet. Bara en halvtimme bort med flyg, i danska Århus, finns inspiration för Göteborg.

I lokaler tidigare ägda av tågbolaget DSB, mitt i centrum, öppnade förra året Århus street food. I ett stort utrymme, fyllt med minirestauranger och långbord äter besökarna alltifrån vietnamesisk mat till smörrebröd. Vid entrén samsas ett par barer. En måndagskväll är det proppfullt. Det intressanta är åldersblandningen: Alltifrån studenter till barnfamiljer. Varför det är populärt är inte svårt att förstå.

Nordiskt klimat kräver nordisk stadsplanering. Ett ställe som Århus street food erbjuder flera saker som nordbor numera högt värdesätter: socialt uteliv och bra mat i en miljö som påminner om en sensommarkväll. Kan något liknande öppna i Göteborg? Det skull kräva politisk vilja.

Det finns en rätt uppenbar kandidat. I Linnéstan står Saluhallen Briggen oanvänd större delen av dygnet. Byggnaden ligger perfekt, mitt i stan, men är sorgligt underutnyttjad. Ett skäl torde vara att den är i händerna på kommunen, närmare bestämt kommunala fastighetsägaren Higab som ansvarar för kulturfastigheter. Och man vill inte släppa på verksamheten som tuffar på i maklig takt.

Det har inte saknats intressenter. Avenyfamiljen, som nästan på egen hand lyckades lyfta Tredje Långgatan till att vara en av Göteborgs mest populära utemiljöer, försökte köpa Briggen. Utan resultat.

För att något ska hända i Göteborg krävs tyvärr att politikerna tillåter att det sker. Därför var Göteborg sist ut med Food trucks och därför lär vi också få vänta innan något som påminner om Århus food market etableras i Göteborg.