Cwejman: Fri kultur förutsätter fria tyglar

Om det är så att mindre verksamheter utan vinstintresse måste bryta mot kommunala regler och lagar för att kunna driva fullt fungerande verksamheter som ingen stör då är det fel på reglerna - inte klubbarna

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Den göteborgska kulturinstitutionen Truckstop Alaska riskerar att tvingas upphöra med sin verksamhet som GP tidigare rapporterat om. I sitt senaste nyhetsbrev skriver klubbenatt: ”polisen och en handfull andra myndigheter var här” och att ”polisen förklarade vår bar olaglig och tog med sig all öl. Vi kan bara tolka polisens helomvändning i frågan som att någon eller några vill få bort oss härifrån.”

Truckstop Alaska har varit en del av en rörelse med semioffentliga klubbar som med knappa resurser och i regel utan något som helst vinstintresse drivit kulturevenemang av olika slag.

Genom att vara slutna sällskap med medlemslistor har man haft möjligheten att servera alkohol. Ett tilltag som polisen inte accepterar men som man i många fall tolererat. Så länge verksamheterna fungerat utan stök har det inte varit högprioriterat att trycka till dem.

ANNONS

Men det finns en tendens att man i Göteborg, både från polisen och kommunens sida, tänker vara betydligt mer strikt när det kommer till de slutna sällskapen. Vinklubben i Haga som ordnade vinprovningar åt pensionärer är ett exempel på en klubb som enligt tillståndsenheten var Göteborgs ”bästa svartklubb”. Detta hävdade tillståndschefen Annelie Silvander kort innan mötena stängdes ned.

En inte oansenlig del av den lokala kulturen existerar inom ramen för de slutna sällskapen. Alla vet detta. Kommunpolitikerna, polisen, tillståndsenheten och inte minst de som arrangerar eller besöker tillställningarna. Det är ett sätt att klara sig med knappa resurser. Att i princip driva verksamhet till självkostnadspris, som en kulturell och social välgärning. För det är svårt, om inte omöjligt, att gå med överskott när man sysslar med nischade kulturverksamheter.

Samtidigt berömmer sig nu politikerna med att femtillstånden på fredagar återinförs. Det är ju förstås utmärkt för de som orkar hålla sig vakna så länge en fredagskväll. Kanske är det därför man vill sätta dit de så kallade svartklubbarna, för att markera att man vill ha verksamheten på de etablerade ställena i innerstaden. Argumentet för femtillstånden var ändå att folk annars åker på svartklubbar om de inte kan vara ute hela natten..

ANNONS

Men den riktigt stora striden i Göteborgs nattliv står just nu inte om femtillstånden, bra som det är att de återinförs, utan om möjligheten för den smala kulturen på klubbarna att leva kvar. För kopplingen mellan att krogar på Avenyn har öppet till fem och klubbar som Truckstop är rätt liten. Dessa verksamheter är inte kommunicerande kärl och drar i regel olika publik.

Nej, systemet med slutna sällskap används inte som det var tänkt. Det är inte enligt reglerna. Men det är ett regelbrott utan något som helst offer. Truckstop Alaska har varit en källa till glädje för många göteborgare. De har visat att även en mindre stad kan ha ett vitalt och brett kulturliv som kan appellera till olika sorters människor.

För lokalpolitiker som avundsjukt sneglar på städer som Berlin och Barcelona bör inse att ett levande lokalt klubb- och kulturliv förutsätter billiga lokaler, en liberal inställning till slutna sällskap och – framförallt – en insikt om att det riktigt intressanta inte alltid sker inom ramen för större vinstdrivande verksamheter. Ett litet mått av frihet och handlingsutrymme behövs för att en stad verkligen ska ha ett ordentligt kulturliv.

Om det är så att mindre verksamheter utan vinstintresse måste bryta mot kommunala regler och lagar för att kunna driva fullt fungerande verksamheter som ingen stör då är det fel på reglerna - inte klubbarna. I stället för att ta i med hårdhandskarna borde man från kommunens sida se över reglerna. Det som sker nu är nämligen en stympning av den fria kulturen i Göteborg.

ANNONS
ANNONS