Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regelbundet. Rysk övning förra året utanför det ockuperade Krim.

Adam Cwejman: Cwejman: "Fredsrörelsen" är Putinsregimens svenska gren

De som kallar sig för den svenska "fredsrörelsen" har som enda syfte ett kritisera västerländska militärövningar och släta över rysk krigföring.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Den så kallade svenska ”fredsrörelsen” är ett skämt. Möjligen att det är en rörelse, men dess band till fred är lövtunna. Snarare är det rörelsen mot all militär verksamhet som inte har med Ryssland att göra.

I helgen kommer denna rörelse att protestera i Göteborg mot militärövningen Aurora 17. Övningen, som inleds under måndagen, syftar till att upprätta svensk försvarskapacitet, koordinera kunskaper och militär samordningskapacitet mellan Sverige och länder som Frankrike, Estland, USA, Finland, Tyskland och Norge. En fjärdedel av deltagarna från Sverige är från hemvärnet. Även flera myndigheter kommer för att på så sätt öka den svenska totalförsvarskapaciteten. Övningen är stor, den största på 20 år.

Detta motiverar den svenska ”fredsrörelsen” till stora protester och arrangemang. På rörelsens hemsida förklaras motståndet mot Aurora 17 med att övningen ”bidrar till det försämrade säkerhetsläget i Östersjön”.

Det är viktigt att sätta detta påstående i sitt sammanhang: När Ryssland under flera år konsekvent kränkt demokratiska Östersjöländers luftrum och territorialvatten samt agerat aggressivt mot sina grannländer har rörelsen sagt flaska. När Sverige övar tillsammans med demokratier för att upprätta en tillstymmelse till försvarskapacitet då vaknar de helt plötsligt.

På rörelsens hemsida omnämns Ryssland bara i förbifarten. Landet ”besvarar” övningarna med egna storövningar. Detta är rent nonsens. Den stora ryska övningen som går av stapeln nästan samtidigt som Aurora, Zapad, är en regelbunden övning som har hållits sedan sjuttiotalet i ett av landets fyra operativa områden. Zapad har varit känd länge och är inget svar på något, det är en del av det ryska försvarets övningsprogram.

Motståndet mot Aurora 17 handlar om något helt annat. I uppropet på Stoppa Aurora skriver rörelsen att: ”Sanktionerna mot Ryssland och dagliga påståenden att Ryssland utgör den aggressiva parten och att dess ledare har allehanda onda egenskaper och avsikter, motverkar fred”.

Vad denna rörelse i själva verket gör är inte att verka för fred utan att lydigt foga sig in i Putinregimens kommunikationsplan: Ryssland är aldrig offensivt, enbart defensivt, dess krigföring i Ukraina är bara ett sätt att freda landet och ockupationen av Krim påstås vara nödvändig för att freda civilbefolkningen.

”Fredsrörelsens” hovsamma hjälp till Putinregimen bevisas även av att de aldrig någonsin protesterat mot att Ryssland ockuperat Krimhalvön eller aktivt deltar i ett offensivt krig i Ukraina, som till dagens datum krävt över 10 000 dödsoffer. Manifestationerna mot faktiska krig och offensiva handlingar på europeiskt territorium, inte bara svenska militärövningar, väntar vi fortfarande på.

Det vore riktigt illa om personer som Gudrun Schyman (F!), Stig Henriksson (V) och Walter Mutt (MP), som alla ska delta i manifestationen i Göteborg på lördag mot Aurora 17, vore betalda av Putinregimen. Det finns det inga tecken på, kanske då det inte behövs. De jobbar nämligen alldeles gratis för Europas mest aggressiva och auktoritära regim.