Cwejman: Förlossningsvården behöver mer, inte mindre granskning

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Den svenska förlossningsvården uppmärksammas allt oftare. Det är bra. För även om svenska barnmorskor och läkare gör vad de kan för att hålla nere antalet förlossningsskador så skiftar resultaten ordentligt mellan olika landsting. Metoder och lärdomar från andra länder appliceras fläckvis och ofta på enskilda barnmorskors initiativ.

Den förändring som håller på att ske har inget med sjukvården att göra. Många kvinnor har tröttnat på att lida i det tysta efter sviterna av sina förlossningar. De har länge fått höra att det är ”normalt” med bristningar i underlivet och att det är sådant barnafödande orsakar.

Via forum på nätet har många insett att de inte är ensamma om sitt lidande och att sjukvården inte gjort tillräckligt noggranna efterkontroller. Det är ett underbetyg för sjukvården i Sverige att så många kvinnor tvingas skapa förståelse för sina problem via internetforum. Självdiagnosticering och hjälp av andra mödrar ska inte behövas för att få rätt diagnos och vård.

ANNONS

Här har den svenska sjukvården en del att lära. Tyvärr tar många inom professionen inte kritik särskilt väl. När vi på denna ledarsida tidigare skrev om förlossningsvårdens problem i Sverige, och hur många kvinnor som drabbas av allvarliga förlossningsskador, replikerade flera barnmorskor och läkare (GP 15/8).

De upplevde artikeln som ett generalangrepp på sjukvården i Göteborg, vilket inte var fallet. Undertecknad anklagades för att orsaka ”onödig oro för födande kvinnor.” Den defensiva tonen från sjukvårdens anställda är oroväckande.

I stället för att tolka uppmärksamheten som ett ogiltigförklarande av deras arbete, borde sjukvårdspersonalen se positivt på att det finns ett allmänintresse för sjukvården. Att tabut, som många kvinnor upplevt funnits kring att prata om förlossningsskador, försvinner är bara positivt. Det kommer ytterligare att minska om fler diskuterar bristerna som finns inom förlossningsvården.

ANNONS