Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Adam Cwejman: Cwejman: Det våras för extremhögern i Polen

Det riktigt oroväckande är egentligen inte att rasister marscherar med fascister. Det har hänt tidigare. Det som borde oroa är att den polska regeringen lägger sig platt för högerextremism.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

I helgen marscherade 60 000 personer i Warszawa. Manifestationen som kallas för ”Självständighetsmarschen” har hållits varje år sedan 2011 till minne av dagen då Polen för 99 år sedan åter blev självständigt efter att ha varit styckat mellan sina grannländer.

Marschen organiseras till stor del av den utomparlamentariska organisationen ”Allpolsk ungdom”. En grupp vars rötter kan spåras till mellankrigstidens nationalkonservativa polska rörelse. Men det är inte någon salongsfähig konservatism det handlar om.Organisationens presstalesman, Mateusz Pławski, förklarade nyligen att organisationen ”inte är rasistisk”, den är ”rasseparatistisk”. Pławski tillade att personer med mörk hy inte är välkomna i organisationen.

I flera intervjuer på Youtube förklarade marschdeltagare att sekulariseringen i Västeuropa var ett fenomen de inte skulle tillåta i Polen. ”Katolskt, inte sekulärt Polen”, ”Vår väg är nationalismen” och ”Polskt näringsliv i polska händer” var också några av slagorden som förekom. Det här är en rörelse som definieras av antiglobalisering, kritik mot kapitalismen jämte homofobi och rasism.

Det dominerande budskapet i helgens manifestation var emellertid slagorden ”Gud, ära och fosterlandet”. Snittåldern bland deltagarna var relativt låg och det fanns tillresta personer från både olika delar av Polen och även från andra europeiska länder.

Exempelvis figurerade fanor med "Vårt Slovakiens" partisymbol.  Ett parti som direkt bygger vidare den naziallierade Josef Tisos fasciströrelse från 1930-talet. Partiet är det mer extrema av Slovakiens två nationalistiska partier.

Även om majoriteten av deltagarna inte definierat sig som nazister var de högerextrema elementen ändå väl representerade i marschen. Står man dessutom sida vid sida med ”Vårt Slovakiens” fascistiska partisymbol så har man ett och annat att förklara. Men uppenbarligen brydde sig inte organisatörerna ett dyft om vilka som ingick i marschen.

Taktiken Allpolsk ungdom använder sig av för att bredda underlaget för marschen är att bestämma sig för en minsta gemensamma nämnare, nämligen gudstro och nationellt oberoende. Uttryck som många i Polen skriver under på utan att ha några band till högerextremismen. För Allpolsk ungdom är däremot det överordnade syftet med marschen att skapa någon sorts nationalistisk enhetsfront, i vilken en rad olika grupperingar kan samarbeta och tolerera varandra.

Det riktigt oroväckande är egentligen inte att rasister marscherar med fascister. Det har hänt tidigare. Det som borde oroa är den polska regeringens kommentar: Inrikesministeriet förklarade i en kommuniké att den minsta gemensamma nämnaren, det vill säga patriotism, var det som definierade marschen, inte rasismen och de extrema elementen. 

Det är en sak att tusentals människor inte är så nogräknade med vilka de manifesterar, men här har vi en europeisk regering som tydligt visar att den är ointresserad av att skaka de värsta fascistlössen ur sina fanor.