Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Adam Cwejman: Cwejman: Det ursvenska är blott självspäkning

Svenska Institutet ägnade sig åt ett stycke historieförfalskning och blev, sannolikt omedvetet, en del i en ideologisk diskussion om nationell självbild och nationalism.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Är köttbullar verkligen en ursvensk skapelse? Var det någon i djupaste Småland som var den förste att forma färs, bestående av kött, till små bollar och steka dem? Ingen aning. Och det lär vi väl aldrig få veta heller.

Några som var tvärsäkra på köttbullens härkomst är de som rattar Twitter-kontot ”Sweden” som är det närmsta vi kommer en, till tonen informell, men ändå högst officiell kommunikationskanal för Sverige. Ansvarig för kontot är Svenska Institutet, en myndighet som sorterar under Utrikesdepartementet.

Eftersom inläggen skrivs på engelska och kontot i skrivande stund har nästan hundratusen följare så når budskapen en ansenlig publik. I ett uppmärksammat inlägg nyligen från kontot stod i svensk översättning: ”Svenska köttbullar är egentligen baserade på ett recept Karl den tolfte tog med sig från Turkiet på tidigt 1700-tal. Vi får hålla oss till fakta!" 

Inlägget plockades upp av en rad tidningar utomlands. Det var ju sensationellt. Förutom Ikea och Zlatan Ibrahimovic är sannolikt köttbullar ett av Sveriges främsta signum. ”Är svenska köttbullar turkiska?” undrade New York Times-skribenten Ceylan Yeginsu.

Att kung Karl den tolfte ska ha tagit med sig receptet till Sverige finns inget fog för att hävda. Mathistorikern Richard Tellström förklarade för SvD att påståendet är ett rent hittepå (SvD 3/5). Eller fake news som det numera kallas.

En svensk myndighet använder alltså en av Sveriges största kommunikationskanaler till att sprida påhittade uppgifter om Sverige. Med uppmaningen i samma inlägg att vi ska hålla oss till fakta.

Uppfattningen att inget är svenskt och allt är en blandning av olika kulturer är främst en ideologisk utsaga. Väldigt få fenomen i mänsklighetens historia har uppstått helt isolerat, även om dessa givetvis finns. Men det är inte det intressanta i sammanhanget. Det är att Svenska Institutet genom att ljuga om svensk historia är delaktiga i en ideologisk debatt.

Ärkenationalisten brukar överdriva det egna landets förträfflighet i det stora och det lilla. Det finns inget som är så trivialt som av extremisten inte kan härledas till den egna nationen.

Sedan har vi antinationalisten, i detta fall Svenska Institutet, som så långt det går spelar ned betydelsen av nationen till den milda grad att inget återstår som är svenskt. ”Ursvenskt är bara barbariet” hävdade förre statsministern Fredrik Reinfeldt och parafraserade skalden Esaias Tegnér. 

Svenska Institutet ägnade sig åt ett stycke historieförfalskning och blev, sannolikt omedvetet, en del i en ideologisk diskussion om nationell självbild och nationalism. 
Det spelar egentligen ingen roll om köttbullarna ursprungligen tillagades i Sverige.

Köttbullarna har kommit att bli en symbol för det svenska. Föreställningar spelar roll – det är dessa som skapar gemenskaper och identiteter. De bakas ihop genom att blanda en dos historia, uppfattningar som får fäste av en slump, och till slut lite krystat varumärkesbyggande på det.

Sannolikt ”uppfann” ingen den svenska köttbullen. Recept på köttbullar finns i många länder. Men vilket land som först och mest intensivt ägnar sig åt nationell självspäkning råder knappast någon tvekan om.