Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Cwejman: Det är dags för maktskifte i Göteborg

Ska ett maktskifte äga rum i Göteborg måste de borgerliga partierna sträcka ut handen till och kompromissa med Demokraterna.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Den enda chansen till maktskifte efter 24 år av Socialdemokratiskt styre i Göteborg är att allianspartierna sträcker ut en hand till Demokraterna och Martin Wannholt. Jonas Ransgård, moderat kommunalråd, meddelande även under söndagskvällen att detta kommer att bli aktuellt.

In i det sista har de borgerliga partierna i Göteborg försökt övertyga väljarna om att den enda och bästa möjligheten till maktskifte är att rösta på något av Allianspartierna. En stor andel av göteborgarna har däremot skickat signalen att även en röst på Demokraterna är en förändringens röst i kommunen.

Detta är en lärdom inte bara för Allianspartierna i Göteborg utan även för övriga landet: Valrörelsen i Göteborg har visat att det inte är någon politisk naturlag att det är Sverigedemokraterna som av hävd vinner på andra partiers misslyckanden. 

Från att inte existera för mindre än två år sedan har Demokraterna hamnat i ett läge där de kan avgöra hur Sveriges andra stad styrs. Att det blir stökigt för Alliansen går inte att frångå. De hade gärna sluppit förhandlingar med Demokraterna men har nu inget annat val. 

Jämfört med dilemmat som nu råder i rikspolitiken så borde möjligheten att bryta socialdemokraternas maktinnehav med hjälp av Demokraterna göra valet enkelt för allianspartierna. Dessutom är det värt att komma ihåg att Moderaterna i Göteborg gör ett katastrofval - deras förhandlingsläge är inte det bästa.

Skulle Alliansen lockas att skapa ett blocköverskridande samarbete med Socialdemokraterna kommer Demokraterna, likt Sverigedemokraterna i rikspolitiken, att bli den enda riktigt starka oppositionen i Göteborg förutom Vänsterpartiet. Det kommer garanterat hålla Wannholts parti vid liv under många år till och sannolikt försvaga Allianspartierna ytterligare. Med andra ord förefaller det osannolikt.

Men för att det ska bli maktskifte i Göteborg måste Alliansen ge något till Demokraterna. Väljarna har inte gett sitt förtroende till Martin Wannholt för att han sedan ska gå och sälja det billigt. Hans mandat är ordentlig förändring både i hur staden styrs och hur kommunen ställer sig till Västlänken. 

Om de borgerliga partierna tror att de kan komma undan med att ge lite smulor till Demokraterna så har de inte begripit vad det är för politisk rörelse som växt upp i deras egen stad de senaste åren.

Alliansen i Göteborg har bestämt sig för att forcera Västlänken utan att vara villiga att kompromissa. Det kommer givetvis göra det mycket svårt att förhandla med Demokraterna som inte kan tänka sig något annat än att bygget av Västlänken upphör. Så om Jonas Ransgård (M) tror att Demokraterna snällt och lydigt kommer utgöra ett stödben till en svag Allianskoalition i Göteborg tänker han och allianskollegorna fel.

En förhandling med Demokraterna innebär att Alliansen måste inleda med att gå dem till mötes i deras viktigaste fråga.

Sumpar Alliansen i Göteborg sin chans på grund av att de inte kunde rucka en millimeter i Västlänksfrågan kommer de att gå till historien som den samling borgerliga partier som offrade maktskiftet i Göteborg till förmån för en tågtunnel.