Centerpartiets rivstart är gammal skåpmat

Centerpartiet har lanserat en "rivstart" för Sveriges arbetsmarknad. Utan att nämna ett enda ord om utbildning och kompetensförsörjning. Skattesänkningar i all ära, de enda som lär tacka C är för den här politiken policy-makarna på Almega.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Efter föräldraledigheten är Annie Lööf är tillbaka som partiledare för Centerpartiet. Budskapet i den nya kampanjen är att ”nu rivstartar vi Sverige!”. Centerpartiet vill gärna värna sin självbild som det företagsvänliga partiet, med de bästa förslagen för ökad sysselsättning.

Men de idéer som framförs är mest gammal skåpmat. Många av förslagen verkar dessutom vara kopierade från branschorganisationen Almega. Den största skillnaden är att Almega i sin kampanj talar om att ”kickstarta tjänstesektorn”, medan Centern kallar det för ”rivstart”.

Almega tycker: Sänk arbetsgivaravgiften generellt med tre procent. Centern tycker: Sänk arbetsgivaravgiften för unga. Almega vill sänka momsen på tjänster riktade till hushållen. Centern vill utöka subventionerna i ROT-avdraget från 30 till 50 procent. Almega föreslår att den så kallade expertskatten – alltså skattelättnader för utländsk kvalificerad arbetskraft – förlängs från tre till fem år. Centern tycker exakt samma sak. Båda driver investeringar i bredband och järnväg i sina respektive kampanjer.

ANNONS

Det blir ju nästan lite pinsamt. Har Centern inga egna policy-makare? Om C vill vara det företagarvänliga partiet som värnar om Sveriges långsiktiga tillväxt och trycker ner arbetslösheten kan man inte bara lyssna på vad Almega vill. Näringslivet är större än så.

Bortsett från den akuta coronakrisen är kompetensbrist det största hotet mot företagstillväxt. Inte brist på subventioner. Mer än var tredje småföretagare, 34 procent, uppger att svårighet att få tag på folk är det största problemet, visar en undersökning från Tillväxtverket. Svårigheterna att hitta medarbetare verkar ha ökat de senaste sex åren. 2014 uppgav 23 procent att de såg kompetensbristen som det största hotet mot företagets tillväxt. Svenskt Näringsliv drar liknande slutsatser i en rapport.

Att det råder en skriande brist på byggarbetare, VVS-montörer, golvläggare, murare, svetsare, plåtslagare med flera är ingen nyhet. Detsamma gäller högskoleyrken, framförallt inom data och IT. Och när det gäller arbetstillfällen får man inte glömma offentlig sektor. Det råder redan nu brist på lärare och personal inom sjukvården. Arbetsförmedlingen larmar regelbundet om det här.

Men i Annie Lööfs sommartal nämndes ingenting om utbildning. Centerns lista innehåller inte ett enda ord om kompetensförsörjning. Detta trots att C i en rapport konstaterar att många arbetstillfällen inte kommer att komma tillbaka efter coronakrisen, och därmed snabbar på en utveckling som redan är igång. Köpmönstren förändras i snabb takt. Det slår hårt mot detaljhandeln.

ANNONS

Centerns lösning är alltså att subventionera jobb som i framtiden kanske inte ens finns. Centerpartiet verkar vara fast i en tankemodell som ser ut ungefär så här: Arbetslösheten bland unga och människor med invandrarbakgrund beror på ”höga trösklar” på arbetsmarknaden: ingångslöner, LAS, arbetsgivaravgifter. Det här är LO:s fel. Kan man runda detta kommer arbetsgivarna att massanställa folk som inte gått gymnasiet och det kommer att poppa upp ”enkla jobb” som inte kräver någon vidare kompetens.

Men det är en skev bild. Vilka branscher som kommer att växa och var jobben finns styrs av så mycket annat än politik. Det styrs av trender som svenska politiker i längden inte kan kontrollera, som automatisering och digitalisering. Som det ser ut nu går utvecklingen åt detta håll, inte mot de ”enkla jobben”. Tvärtom blir kunskap allt viktigare.

De arbeten som Centern kanske tror är enkla kräver dessutom också utbildning. Ta ROT-branschen: den som vill arbeta som snickare eller VVS-montör måste ha utbildning på området. Det är inget som någon utan gymnasiekompetens eller arbetslivserfarenhet klarar av. Den största anledningen till att de här branscherna inte kan växa är främst att det är brist på kompetent folk att anställa, inte att ROT-avdraget är för snålt eller anställningarna för dyra. Eller ta undersköterskeyrket. Det kräver kompetens, inte minst språklig sådan. Krisen vi ser just nu inom den branschen är en följd av att man betraktat det som ett "enkelt jobb", en integrationsåtgärd.

ANNONS

Om Centern menar allvar med att vilja värna och utveckla företagsklimatet - och vill bli tagna på allvar - måste partiet skaffa sig en mer gedigen, genuin och uppdaterad analys av hur dagens utmaningar på arbetsmarknaden ser ut.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS