Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Aleksandra Boscanin: Centern på migrationspolitiska villovägar

Resurserna är begränsade och en human och realistisk flyktingpolitik måste prioritera de som är i behov av skydd.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Migrationspolitiken måste vara tydlig och förutsägbar. Det handlar både om att minska osäkerheten för den som söker asyl och att minska påfrestningen på det svenska samhället. Efter hösten 2015, då det stora antalet människor som sökte asyl blev ohanterligt, finns inget utrymme för godtycke. Ändå har regeringen nu föreslagit att ensamkommande utan asylskäl som vill studera ska få förlängt uppehållstillstånd. Nu är det upp till oppositionen att stå upp för principen att prioritera dem som har skyddsbehov.

Moderaterna och Sverigedemokraterna var tidigt emot förslaget och i förra veckan meddelade även Liberalerna och Kristdemokraterna att de inte kommer att stödja regeringens förslag. Jan Björklund (L) menar att det är skyddsskäl som ska avgöra huruvida man ska få stanna i landet och Ebba Busch Thor (KD) pekar på att förslaget skulle innebära ökad rättsosäkerhet (SVT 14/12).

Nu är det således upp till Centerpartiet att avgöra om förslaget kan bli verklighet eller inte. Partiet var initialt positivt men öppnade under måndagen för att fälla förslaget som kritiseras för att vara ”ogenomtänkt”. Till skillnad från övriga allianspartier grundar sig inte kritiken i att förslaget främjar godtycke – utan i att det inte är tillräckligt generöst.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver partiledaren Annie Lööf tillsammans med partiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson att den gräns som regeringen vill sätta vid den 24 november 2015 är godtycklig (18/12). De skriver vidare att de står fast vid Centerpartiets tidigare förslag om att den som var minderårig när asylansökan lämnades in inte ska straffas på grund av långa handläggningstider. 

Handläggningstiderna har varit för långa och det är beklagligt att det har drabbat unga som sökt sig till Sverige i hopp om ett bättre liv. Men de som faktiskt har skyddsskäl får stanna efter att de har blivit myndiga. Det är rimligt att de som inte har det får åka hem. Resurserna är begränsade och en human och realistisk flyktingpolitik måste prioritera de som är i behov av skydd.

Om Centerpartiet bestämmer sig för att fälla förslaget är det givetvis bra. Men det går inte att blunda för att Annie Lööf förespråkar en mer generös migrationspolitik där den som har sökt asyl kan få uppehållstillstånd utan att ha faktiska skyddsskäl. Det kommer att bli ett problem för den övriga Alliansen.

Röstar Centerpartiet nej till regeringens förslag så lär inte frågan vara utagerad för deras del. Det är sannolikt att partiet kommer att vilja driva den generösa linjen vidare. Det är naturligt att olika partier har olika åsikter. Men om man gör anspråk på att sitta i regering tillsammans efter valet kan åsikterna  inte spreta hur mycket som helst; i synnerhet inte i en så viktig fråga där kostnaderna för samhället är så stora. Frågan är om de olika linjerna kommer att kunna förenas eller om migrationspolitiken kommer att bli vår tids kärnkraftsfråga?