Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Mathias Bred: Bred: Vi kan inte skylla på Gothia cup

Ledarkrönika: En fotbollsturnering avspeglar alltid samhället.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Nyhetsrapporteringen kring Gothia cup fick i år en dålig start. Händelsen med några flickor som antastades av flera pojkar och män i grupp fick med full rätt stor uppmärksamhet. Därefter har det följt fler vittnesmål om hur just flickor upplevt sexistiska och kränkande attityder i samband med turneringen.
I sociala media har nyheterna lett till många arga kommentarer där en del menar att cupledningen inte varit tillräckligt medveten eller fördömt det inträffade tillräckligt hårt.

Men det är knappast lönt att rikta sin frustration mot de som arrangerar cupen. Turneringen är gigantisk med fler än 1700 deltagande lag från fler än 80 länder. Om en stad fylls på med över 30 000 tonåringar från hela världen är det givet att det händer saker. Särskilt om staden till vardags inte saknar problem med stök och brottslighet.

Redan i början av 90-talet rapporterades det om vad vi i dag skulle kalla gäng från förorten som sökte bråk i samband med Gothiadiscot. Senare år har det handlat om glåpord och ibland handgripligheter vid matcher. Det är sensationella händelser som får genomslag, även om de är otroligt ovanliga sett till alla matcher som spelas.

Till det här kommer den vanliga brottsligheten. Stölder i förläggningar förekommer varje år, så också ficktjuveri i folksamlingar kring matcherna, och att deltagare åker fast för snatterier. Polisen har en särskild kommendering för cupen.

En stor fotbollsturnering blir självklart en spegling av hur samhället ser ut. Dels av att det finns kulturella skillnader och kanske ibland konflikter mellan människor från de deltagande länderna. Men också av hur Sverige och Göteborg ser ut. I debatten om tafsningar vid festivaler har vi blivit påminda om att den stora brottsplatsen i det fallet är den svenska skolan. Om nu många pojkar uppträder olämpligt mot flickor är det inte något de började med i och med Gothia cup.

Att frustration och ilska ändå riktas mot turneringens ledning är kanske talande för vår samtid. Människor känner vanmakt inför delar av samhällsutvecklingen, och särskilt inför förändrade attityder gentemot flickors rätt till offentliga miljöer. När man då upplever bristande engagemang från folkvalda politiker, och otydliga reaktioner från rättsamhället, greppar människor efter halmstrån. Man vill att ändå någon ska reagera starkt, även om det bara är arrangören för en ungdomsturnering i fotboll.