Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Max Sjöberg: Brassestolar i garderoben är bättre än höga hyror

Självklart ska husen inte rasa, mögla eller ha ljudnivåer på 90 decibel i sovrummet. Men att förvara sina brassestolar i garderoben eller ta trapporna till fjärde våningen är något som många, i synnerhet studenter, nog varit beredda att göra i utbyte mot att ha någonstans att bo.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Om två veckor börjar högskoleterminen och vi kommer i vanlig ordning kunna läsa om studenter som tvingas tacka nej till sina utbildningar eftersom de inte hittar något boende. Bilderna på studenterna som tältar i väntan på bostad har blivit ett återkommande fenomen.

Bostadsbristen är inte enbart aktuell i början av september. Inte heller drabbar den bara studenter. Boverket rapporterade i maj att det är bostadsbrist i 255 av 290 kommuner. Behovet av bostäder för dem med sämre betalningsförmåga, som unga och nyanlända, bedömdes även det vara stort.

Att det är svårt för dem med låga inkomster att ta sig in på bostadsmarknaden är ingen nyhet. Konkurrensen om bostäderna är hård och utbudet på lägenheter med låga hyror är begränsat. En anledning till det är såklart att det länge har byggts för lite i Sverige. Stor efterfrågan och begränsat utbud driver alltid upp priserna – i synnerhet på den andrahandsmarknad som många är förpassade till. 

Men en minst lika viktig orsak till den svåra situationen för dessa grupper är Sverige har högst byggkostnader i hela EU (DN 2/14). Höga kostnader för att bygga ger givetvis höga hyror. För att minska dessa kostnader finns en mängd regler som kan ses över.

Hyreslagen fastslår att alla lägenheter ska ha tillgång till förråd som går att låsa, och när nya hus byggs måste de planera för ett visst antal parkeringsplatser. Alla lägenheter ska ha direkt insläpp av solljus, det duger alltså inte med ljus som har reflekterats eller vanligt dagsljus.

För den som bygger ett lägenhetshus med mer än tre våningar finns krav på hiss, vilket både tar upp plats och kostar pengar. Det gäller även den som renoverar och bygger om vindsutrymmen till lägenheter – blir det efter ombyggnation tre våningsplan ska hiss installeras. Vid nybygge är det inte heller tillåtet att planera för att ställa tvättmaskinen ovanpå torktumlaren, plats måste finnas för att de ska kunna stå bredvid varandra.

Det är såklart härligt att slippa gå i trappor, ha ett förråd att ställa skidorna i på sommaren och se hur solen lyser in genom köksfönstret på våren, men alla medaljer har en baksida. I detta fall är baksidan att varje bekvämlighet medför ökade kostnader eller att färre lägenheter kan byggas.

Självklart ska husen inte rasa, mögla eller ha ljudnivåer på 90 decibel i sovrummet. Men att förvara brassestolarna i garderoben eller ta trapporna till fjärde våningen är något som många, i synnerhet studenter, nog varit beredda att göra i utbyte mot att ha någonstans att bo.