Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Boström: Svår balansgång för näste statsminister

Ulf Kristersson (M) har chansen att leda Sverige oavsett hur marginalerna faller ut. En majoritet av väljarna har, precis som förra valet, röstat på partier som vill avsätta nuvarande regering.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Med över 95 procent av rösterna räknade är mandatfördelningen helt jämn mellan blocken. Möjligen dröjer det till den slutgiltiga rösträkningen är klar, vilket kan ta flera dagar, innan vi vet vilket block som blivit störst.  Även om de rödgröna skulle bli marginellt större så backar de bägge regeringspartierna, S och Mp, båda två. Det innebär att vi sannolikt står inför ett tufft förhandlingsspel framöver. 

Moderaterna behåller posten som näst största parti, vilket förstås innebär en lättnadens suck för partiet. Men M går ändå rejält bakåt. Lyckas Kristersson inte köra ända in i kaklet, och erövra statsministerposten, går partiet troligen en tuff tid till mötes framöver, med växande intern kritik och risk för ytterligare väljartapp. 

Moderaternas har misslyckats med att kapitalisera på socialdemokratins kris. Trots ompositioneringar under senare år har partiet endast senfärdigt klarat att läsa av den politiska kartan rätt. Å andra sidan kan nog mycket av tillbakagången förklaras med att både Centern och Kristdemokraterna har framgångsrika partiledare som attraherar borgerliga väljare. 

För Sverigedemokraterna måste valresultatet ses som en rejäl besvikelse, trots att partiet är det parti som går fram mest låg förväntningarna betydligt högre. En märklig omständighet var att SD överskattades i SVT:s vallokalsundersökning och flera opinionsundersökningar – tvärt emot tidigare val. Men SD har underpresterat i valrörelsen. Jimmie Åkesson har vid ett antal tillfällen uttryckt sig på ett sätt som troligen skrämt bort potentiella väljare. Hans tid som ohotad partiledare för sitt parti kan vara på väg att ta slut. 

Kristdemokraterna ser däremot ut att göra ett oväntat bra val, på över 6 procent. Det är en imponerande spurt partiet gjort och det kommer förändra dynamiken i alliansen. Ett parti som många för bara några månader bedömde som på väg ut ur riksdagen. 

Oavsett valresultat väntar en svår balansgång för näste statsminister med oortodoxa koalitioner. Ulf Kristersson (M) har chansen att leda Sverige oavsett hur marginalerna faller ut. En majoritet av väljarna har, precis som förra valet, röstat på partier som vill avsätta nuvarande regering. En mandatperiod till med denna regering vore knappast legitimt i dessa väljares ögon. Socialdemokraterna kan heller inte återkomma till makten utan mittenpartiernas stöd. En regering ledd av Ulf Kristersson kommer behöva stödja sig på SD om Allianspartierna blir mindre än de rödgröna. Det är också oklart hur Socialdemokratin ställer sig om Allianspartierna blir marginellt större. Röstar de emot en Alliansregeringer kommer det i hög grad vara upp till Centern och Liberalerna vem som ska leda Sverige de kommande fyra åren.