Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Boström: Åklagarna går på knäna

En förstärkt polis utan ett förstärkt rättsväsende riskerar i värsta fall bara leda till att ärendena läggs på hög.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Det har talats mycket om poliskrisen i Sverige. Dåliga löner och orimliga arbetsvillkor, allt förvärrat av en lika omfattande som kritiserad omorganisation, har försatt polisväsendet i ett svårt läge.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men polisen är också ansträngd på grund av att den fått mer att göra. Befolkningen växer, liksom gängbrottsligheten och den internationella brottsligheten. Senast i fredags kunde vi läsa i GP om den kraftigt ökande narkotikaförsäljningen i Göteborg.

Nu har polisen sent omsider börjat få mer resurser. Sju miljarder under en treårsperiod. Det är välkommet och behövligt. Men en effekt av att fler brottslingar åtalas är en ökande press på domstolsväsendet och kriminalvården. En effekt vi bara sett början på.

Åklagarmyndigheten menar dock att man inte ens har råd att behålla nuvarande kapacitet om inte anslagen höjs. Saco-S och Jusek varnade häromdagen i Dagens Samhälle (2/11) för att den hårda arbetsbelastningen får åklagare att sluta.

Riksåklagaren, Anders Perklev, har också varnat för att åklagarmyndigheten riskerar bli en flaskhals. En förstärkt polis utan ett förstärkt rättsväsende riskerar i värsta fall bara leda till att ärendena läggs på hög.

Resursbristen inom åklagarväsendet riskerar också leda till sämre brottsutredningar, då åklagarna som regel har en central roll även i dessa. Riksåklagaren menar att ett mål bör sättas upp för hur många åklagare Sverige ska ha, för att inte satsningar ska rinna ut i sanden. Det låter rimligt.

Den nuvarande regeringen har inte varit särskilt aktiv i denna fråga. Inför budgetåret 2019 föreslår till exempel Moderaterna 50 miljoner mer i anslag till åklagarmyndigheten.

Det är bara ett exempel på satsningar som kan gå om intet ifall inte regeringsfrågan får sin lösning innan budgetomröstningen. Trixandet i riksdagen är inte bara ett spel för de närmast berörda. Det får konsekvenser ute i verkligheten.